Kako se bliži Uskrs sve se više razmišlja i o blagdanskom stolu. Na njemu će biti i janjetina, no i ona je ove godine dosta skuplja nego lani.
Cijena joj je porasla od 20 do 30 posto, a proizvođači kažu: ni potražnja nije onakva kakvu pamte.
Ovih dana janjci još bezbrižno uživaju, no uskoro će se naći na blagdanskom stolu. Mnogima omiljeno jelo, kao i sve ostalo bit će skuplje. Nove cijene, neke bi mogle natjerati da janjetinu zamjene nečim drugim.
Jedno janje prošle je godine koštalo 100 eura, a ove - 150 eura, a kako se bliži Uskrs, cijena dodatno raste, pa se očekuje da će kilogram doći 15 eura.
Proizvođači tvrde, potražnja je, barem za sad, manja nego lani.
"Trenutno su počeli ljudi nešto zvati za Uskrs, ali nije to još ništa ekstra u usporedbi s onim što bi se očekivalo, nadam se da će ljudi više zvati, da ćemo moći prodati svoju robu.
Hrana je skupa,kukuruz, ječam, krma. Velim, ako janje ne bude 150 eura, neko je od 25 kila, to bude neisplativo", govori Slobodan Čanaki, vlasnik OPG-a.
Istražili smo kakve su cijene i na zagrebačkim tržnicama. Janjetine baš i nema, u mesnice će doći u narednim danima, a cijena bi se trebala kretati između 11 eura i 30 centi i 12 eura i 70 centi.
"Mi imamo kvalitetnu domaću janjetinu iz Hrvatske, jedan dio dobijemo iz Like, drugi iz Paga. Sve je prvoklasna robica. Bit će 90 kuna kila, tako je kod nas. Ne znam kako će dalje, al mislim da nećemo dizati cijene", priča Josip Babok, mesar.
Proizvođačima najviše briga zadaje uvoz manje kvalitetnog mesa koje ruši njihovu cijenu.
"Najveći kupci su privatni ljudi, male osobe koje rade po firmama, a sve ostalo - restorani, sve se bazira na uvoznoj robi. Žalosno", govori Slobodan.
Kaže kako roba najčešće dolazi iz Rumunjske, Makedonije, ali hrvatske janjetine nema na policama.
Domaći janjci na kraju bi ipak mogli nestati, jer kako to već obično biva, građani blagdanski šoping obavljaju u zadnji tren.