Blagdanski stol /

Hoćemo li za Uskrs jesti janjetinu? Poskupila za 20 do 30 posto, pala i potražnja

Istražili smo kakve su cijene i na zagrebačkim tržnicama. Janjetine baš i nema, u mesnice će doći u narednim danima, a cijena bi se trebala kretati između 11 eura i 30 centi i 12 eura i 70 centi

14.3.2023.
7:30
VOYO logo

Kako se bliži Uskrs sve se više razmišlja i o blagdanskom stolu. Na njemu će biti i janjetina, no i ona je ove godine dosta skuplja nego lani.

Cijena joj je porasla od 20 do 30 posto, a proizvođači kažu: ni potražnja nije onakva kakvu pamte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih dana janjci još bezbrižno uživaju, no uskoro će se naći na blagdanskom stolu. Mnogima omiljeno jelo, kao i sve ostalo bit će skuplje. Nove cijene, neke bi mogle natjerati da janjetinu zamjene nečim drugim.

Jedno janje prošle je godine koštalo 100 eura, a ove - 150 eura, a kako se bliži Uskrs, cijena dodatno raste, pa se očekuje da će kilogram doći 15 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvođači tvrde, potražnja je, barem za sad, manja nego lani.

"Trenutno su počeli ljudi nešto zvati za Uskrs, ali nije to još ništa ekstra u usporedbi s onim što bi se očekivalo, nadam se da će ljudi više zvati, da ćemo moći prodati svoju robu.
Hrana je skupa,kukuruz, ječam, krma. Velim, ako janje ne bude 150 eura, neko je od 25 kila, to bude neisplativo", govori Slobodan Čanaki, vlasnik OPG-a.

Image
prisilna štednja /

Orasi, janjetina, piletina… RTL je istražio što si hrvatske obitelji više ne mogu priuštiti

Image
prisilna štednja /

Orasi, janjetina, piletina… RTL je istražio što si hrvatske obitelji više ne mogu priuštiti

Istražili smo kakve su cijene i na zagrebačkim tržnicama. Janjetine baš i nema, u mesnice će doći u narednim danima, a cijena bi se trebala kretati između 11 eura i 30 centi i 12 eura i 70 centi.

"Mi imamo kvalitetnu domaću janjetinu iz Hrvatske, jedan dio dobijemo iz Like, drugi iz Paga. Sve je prvoklasna robica. Bit će 90 kuna kila, tako je kod nas. Ne znam kako će dalje, al mislim da nećemo dizati cijene", priča Josip Babok, mesar.

Proizvođačima najviše briga zadaje uvoz manje kvalitetnog mesa koje ruši njihovu cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći kupci su privatni ljudi, male osobe koje rade po firmama, a sve ostalo - restorani, sve se bazira na uvoznoj robi. Žalosno", govori Slobodan.

Kaže kako roba najčešće dolazi iz Rumunjske, Makedonije, ali hrvatske janjetine nema na policama.

Domaći janjci na kraju bi ipak mogli nestati, jer kako to već obično biva, građani blagdanski šoping obavljaju u zadnji tren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo