vodeća hrvatska klimatologinja / Dunja Mazzocco Drvar otkrila koliko jako nevrijeme ide idući tjedan i dodala: 'I kod nas će biti sve više tornada'

Za skeptike, koji kažu da je i ranije bilo vrućih ljeta, iznijela podatke kako je Zagreb 1950-ih u prosjeku imao 8 vrućih dana ljeti, 1980-ih bilo ih je već 18, a sada je u prosjeku 28 vrućih dana. A onda poručila: 'Imat ćemo sve toplija ljeta'

23.7.2023.
22:13
VOYO logo

Reporterka Leona Šiljeg uživo je u RTL-u Danas razgovarala s vodećom hrvatskom klimatologinjom Dunjom Mazzocco Drvar o tome je li ju iznenadila jačina nevremena koje je prošli tjedan zahvatilo prvo Zagreb, a onda i Slavoniju, te što nas očekuje narednih dana.

"Prošlotjedno nevrijeme me nije iznenadilo u smislu da je najavljeno da će se nešto takvo dogoditi. Ali silina, jačina i ta ekstremnost (nevremena op.a) su me iznenadili. Nisam očekivala da će biti baš tako jako strašno", rekla je ova stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li sustav za uzbunjivanje zakazao, odgovorila je da mi zapravo nemamo pravi sustav uzbunjivanja te iznijela detalje kako bi takav sustav trebao izgledati.

Image
na severe weatheru /

Slovenski lovac na oluje objavio dramatičnu prognozu. Stižu nove superćelije, tornada s golemom tučom?

Image
na severe weatheru /

Slovenski lovac na oluje objavio dramatičnu prognozu. Stižu nove superćelije, tornada s golemom tučom?

"On se sastoji od nekoliko sastavnica, prvo je struka - netko tko prati i plasira informaciju. Potom je druga sastavnica tko će informaciju prenijeti jer netko mora smisliti i usustaviti način kako će se i kada prenijeti informacija, a onda i kome. Treća sastavnica su oni koji primaju informaciju - jesu li to službe civilne zaštite ili su to građani koji se onda moraju naučiti kako primiti informaciju i kako se ponašati. Popriličan je put pred nama dok uspijemo napraviti sustav koji će zaista biti učinkovit i koji će služiti svrsi", rekla je Dunja Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da su mnogi mediji danas prenijeli upozorenje slovenskog lovca na oluje da nam prijete nove jake oluje, naša reporterka je pitala za komentar i jesu li te prognoze točne.

"Znam kolegu koji to radi i on dugi niz godina prati ovakve sustave, jako je dobro upućen u stanje atmosfere, ima vremena, volje i želje analizirati vremenske situacije. Iz svega onoga što ja vidim, on je u pravu. Pred nama je u ponedjeljak vruć dan, a onda u utorak (ide op.a) novo nevrijeme. Kažemo - osvježenje, ali nažalost to zvuči previše lijepo u odnosu na ono što nas čeka", odgovorila je stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavila je da je teško reći hoće li novo nevrijeme biti jednako jako kao ono prošle srijedi jer se takvi sustavi ne mogu prognozirati toliko unaprijed.

"Njegova prava silina i pojavnost, sve pojave koje nosi, hoće li to biti tuča većeg ili manjeg zrna, hoće li to biti orkanski ili olujni udari vjetra, hoće li to biti jaka kiša ili izljevi na lokaliziranom području ili malo šire - to se može vidjeti tek nekoliko sati unaprijed. Sigurna sam da će naši prognostičari moći to na vrijeme detaljizirati", odgovorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da smo svjedočili tornadu u Češkoj i Milanu, pitanje je jesu li tornada moguća i u Hrvatskoj?

Kaže, tornada u Europi već postoje i godišnje ih bude između 300 i 400.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije malo, prilično je veliki broj i neke je to iznenadilo s obzirom na to da ih obično vežemo za Sjevernu Ameriku gdje ih ima najčešće i opet ih je u Europi tri do četiri puta manje nego u Sjevernoj Americi.
Također, velikoj mjeri su iznimno slabiji nego u Americi. Jakih i iznimno jakih tornada u Europi ima iznimno malo", rekla je stručnjakinja.

Nastavila je da sada živimo u toplijoj atmosferi koja ima sve više energije i sastavnica za proizvodnju jakih oluja koje se mogu manifestirati i kao tornada. "Rekla bih da ćemo takvih jakih tornada u Europi imati sve više, a onda ih možemo očekivati i u Hrvatskoj", odgovorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i navode da je ovo ljeto najhladnije do sada pa demistificirala: "Ako gledamo doslovno - to ne stoji, bit će još i hladnijih ljeta. Ako gledamo trend od nekoliko godina pa i desetljeća, zaista govorimo o zagrijavanju i sve toplijim ljetima. Varijacije su naravno moguće, ali siguran je trend siguran da ćemo imati sve toplije ljeto", navela je.

Kao prilog tome navela je kako podaci za Zagreb govore da su ljeta 1950-ih godina u prosjeku imala 8 vrućih dana, 1980-ih bilo ih je već 18, a sada u prosjeku Zagreb ljeti ima 28 vrućih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO RTL Dosje: Ovo su lica i slike nevremena u kojima se ugasilo 4 života i poruke ljudi: 'Gore nego u ratu. Nemoćni ste'

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo