ZBOG POREZNE REFORME / Dunja je učiteljica u Zagrebu. Plaća joj od siječnja raste 7 eura, a kolegici Ivi za isti posao u Osijeku 30

I to je moguće - za isto radno mjesto s istim uvjetima - različita plaća ovisno o tome gdje živite. Rezultat je to porezne reforme koja stupa na snagu s Novom godinom. Kako će to izgledati u praksi, donosimo na primjeru dviju učiteljicu

22.11.2023.
20:45
VOYO logo

Poreznom reformom koja će biti na snazi od 1. siječnja 2024. godine ukinut je prirez, a općinama i gradovima zauzvrat dana mogućnost da sami određuju stopu poreza na dohodak. Prema trenutačnim projekcijama, najviše će to na plaći osjetiti zaposlenici u Osijeku koji se odlučio da niža stopa poreza bude 20 posto, a više 30.

U Zagrebu će, pak, niža stopa biti 23,6 posto, a viša 35,4 što je gornja granica stopa poreza na dohodak. Od velikih gradova Split i Rijeka su između Osijeka i Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će se projicirane porezne stope odraziti na plaću u prosvjeti približili smo kroz primjer učiteljice Dunje Jagetić iz OS Tituša Brezovačkog u Zagrebu.

Image
AJME, MAJKO! /

Ministarstvo nasjelo na vrhunsku prijevaru i platilo put u Indiju učitelju za dodjelu nagrade koja ne postoji...

Image
AJME, MAJKO! /

Ministarstvo nasjelo na vrhunsku prijevaru i platilo put u Indiju učitelju za dodjelu nagrade koja ne postoji...

S devet godina staža i bez uzdržavanih članova obitelji ona će od siječnja iduće godine dobiti povišicu od 6,87 eura. Njezina kolegica iz Rijeke s istim će uvjetima dobiti 8,31 euro više, u Splitu 19,71 euro, a u Osijeku čak 29,14 eura više. To znači da će na godišnjoj razini Dunja dobiti 267 eura manje od kolegice u Osijeku, za isti posao, s istim godinama staža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram reći da tih 6,87 eura zaista neće utjecati na kvalitetu našeg života i bitno se odraziti na naša primanja i potrošačku košaricu od koje trebamo živjeti. Mislim da nije u redu da primamo različito s obzirom na to da obavljamo isti posao, pogotovo uzevši u obzir da su troškovi života u Zagrebu puno veći nego u nekim manjim gradovima“, kaže Dunja i dodaje kako je u njezinoj velikoj školi sve teže doći do matematičara jer se malo ljudi odlučuje za prosvjetu.

Kada je čula za projicirani izračun plaće, učiteljica hrvatskog jezika Iva Čerina iz OŠ Vladimira Becića u Osijeku bila je zadovoljna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako povećanje u ovo vrijeme inflacije je dobra vijest tako da mogu reći da pozdravljam odluku gradonačelnika Radića“, kaže Iva i dodaje jedno "ali".

"Poznato je da plaće u prosvjeti nikad nisu velike tako da desetak eura više na plaći neće znatno motivirati djelatnike jer smatram da su i dosad davali maksimum i savjesno odrađivali svoj posao“, zaključuje Iva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić kaže da se učitelj u Zagrebu, što se politike tiče, osjeća da je u krivom gradu.

"Jer ondje gdje je na vlasti HDZ, najbolje se prolazi. Prema tome, poruka je jasna“, kaže Stipić. Smatra da živimo paradoksalnu situaciju jer s jedne strane vlast stalno naglašava – za isti rad, ista plaća, pa se pod tim egidom donosi Zakon o plaćama. S druge, pak, strane donose se rješenja koja, kaže, te plaće razjednačavaju više nego što su već prije bile razjednačene. Smatra i da će nova situacija i razlike u plaći donijeti dodatne frustracije u prosvjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka učiteljica Dunja ipak ne isključuje mogućnost da će se neki od njezinih kolega preseliti u sredine koje im omogućuju veću plaću za isti posao, a u kojem obimu će se to događati, teško je predvidjeti.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo