AJME, MAJKO! / Ministarstvo nasjelo na vrhunsku prijevaru i platilo put u Indiju učitelju za dodjelu nagrade koja ne postoji...

Image
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Tko god se prijavi za nagradu i samog sebe ocijeni može postati vlasnikom ove nagrade koju je obvezno preuzeti u Dubaiju ili New Delhiju, a put tamo i smještaj mora platiti sam što može koštati i više od prosječne učiteljske plaće

17.11.2023.
12:20
Slavko Midžor/Pixsell
VOYO logo

Profesor povijesti i sociologije Miljenko Hajdarović u nedavnom je istraživanju utvrdio kako je nagrada za najbolje učitelje pod nazivom Global Teacher Award prevara, piše Jutarnji list.

Tko god se prijavi za nagradu i samog sebe ocijeni može postati vlasnikom ove prestižne nagrade koju je obvezno preuzeti u Dubaiju ili New Delhiju, a put tamo i smještaj mora platiti sam što može koštati i više od prosječne učiteljske plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovu prevaru u organizaciji poduzetnika koji zapravo organiziraju turističke ture Indijom pod pričom nagrađivanja, kako objašnjava Hajdarović, nasjelo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a čini se i Ministarstvo vanjskih poslova koje je redovito slalo generalnog konzula na svečane dodjele. "Prema evidenciji Ministarstva, zahtjev za sufinanciranje troškova puta na spomenuto događanje odobreno je OŠ Ive Andrića u Zagrebu u iznosu od 1651 eura", poručili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Image
AFERA 'DAJ 5' - SVAKODNEVNICA? /

Divjak o kaznama nastavnicima: 'Odluka je nepromišljena. Naći će se roditelja kojima će to biti instrument pritiska'

Image
AFERA 'DAJ 5' - SVAKODNEVNICA? /

Divjak o kaznama nastavnicima: 'Odluka je nepromišljena. Naći će se roditelja kojima će to biti instrument pritiska'

U toj sopotskoj školi zaposlen je Dejan Nemčić, dvostruki dobitnik Global Teacher Awarda koju mu je dodijelila globalna indijska organizacija AKS Education Awards sa sjedištem u New Delhiju ili se barem tako mislilo. Njegov je put platilo ministarstvo, a nikome ništa nije bilo sumnjivo posljednjih šest godina koliko se i lažna nagrada dodjeljuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako naš Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo vanjskih poslova nisu sumnjali u legitimnost nagrade, ne vidim razlog zašto bih ja sumnjala", poručila je ranije Ivana Bašić, jedna od dobitnica, za portal Srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popisu koji je Hajdarović objavio na svom Facebook profilu, tvrdi da je Bašić primila čak osam lažnih nagrada uz jednu pravu - nagradu Ivan Filipović koja se dodjeljuje za životno djelo i godišnje nagrade za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanstvenom i stručnom radu.

POGLEDAJTE VIDEO: Učiteljica o kaznama: 'Ljuti smo, ogorčeni. Smatramo to izdajom našeg ministarstva'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo