Slasni, crveni plodovi sa vrgoračkih polja imaju prepoznatljiv miris i okus.
Već se intenzivno beru po poljima, a na tržištu se razlikuju po posudama s istaknutim logom.
"Taj sjaj ne možete nigdje naći, ali ni taj okus. Vidite kakva je ona unutra crvena, dozrela je na našem dalmatinskom suncu. Znači - bolje na svijetu sigurno nema!", kaže proizvođač jagoda Mate Vujčić.
Nije ih lako brati, ali ni naći radnike za 5 eura po satu…
"Ovo radim godinama i radim to rutinski. Ali teško je, zbilja je teško. Sam položaj tijela je nezgodan. Tu je i temperatura...", kaže beračica Sofija Govorko.
Vrgoračke jagode već sazrijevaju, počela je berba početkom travnja, potrajat će do sredine lipnja. A na tržište će se izbaciti oko 500 tona vrgoračkih jagoda.
Najveće količine očekuju se za manje od mjesec dana.
"Špica proizvodnje je od 1. svibnja do 20. svibnja, tada imamo velike količine. Ostalo su su količine koje dolaze na tržnice. Zato ne bi trebalo govoriti o tome da je to lažna jagoda", poručuje Berislav Govorko, proizvođač jagoda.
I dok proizvođači za kilogram dobiju od 3 do 4 eura, na tržnicama cijena se kreće od 6 do 8 eura.
"Razlika je što su domaće male, dok su uvozne velike. Razlika je i u okusu", poručuje Dina Hrga iz Splita.
"Kad se proba, taj se okus prepozna. Cijena je šest eura kilogram", kaže Neda Vrbat, prodavačica na tržnici.
Prozvođače najviše brinu velike količine uvoznih jagoda, a istovremeno na tržišnu cijenu nemaju utjecaj.
"Mi ne možemo utjecati na cijenu, takon je to ponude i potražnje. Nadam se da će potrošači prepoznati domaći proizvod, da neće kupovati iz uvoza", poručuje predsjednik Udruge Vrgovačke jagode, Milan Franić.
Jedino na što mogu utjecati na to je kvaliteta proizvoda koju su potrošači davno priznata.