S KOLJENA NA KOLJENO /

Baranjci otkrili tajnu vrhunskih vina, zavirili smo u stoljećima star podrum: 'Ovo je bitno'

'Jako je bitna kontrola grožđa, kontrola sirovine i sljedivost do krajnjeg proizvoda, tako da uistinu imamo kontinuiranu vrhunsku kvalitetu', priča Suzana Zovko, direktorica vinarije

Bojan Uranjek

Bojan Uranjek

Slavonac i lega. U krvi mu je televizija, a u fokusu kamere ljudi koji ovo društvo čine takvim kakvo je

21.2.2025.
8:39
VOYO logo

Osječko-baranjska županija u top deset je najsrdačnijih regija svijeta, a i nositeljica je titule Europske regije vina. U njoj su četiri vinogorja s vrhunskim vinima, a tu su i tradicionalni gastronomski specijaliteti i srdačni domaćini koji kažu da turisti dolaze kao gosti, a vraćaju se kao prijatelji.

U Baranji, čije ime dolazi od mađarskih riječi vinska majka, brojni su vinogradi i u brda usječeni podrumi. U njima se na idealnoj temperaturi čuva vino koje se ovdje proizvodi generacijama.

Image
SKOK TEMPERATURE /

Hrvatski vinogradari na mukama: 'Ovo znači za uzročnike mnogih bolesti'

Image
SKOK TEMPERATURE /

Hrvatski vinogradari na mukama: 'Ovo znači za uzročnike mnogih bolesti'

Doznajemo tajne vinara

"Presudna je naravno ljubav, ljubav prema tlu, vinu i na kraju ljudima", kaže nam vinar Ivan Gerštmajer. Peta je generacija poznate vinarske obitelji savjetuje koja vina u Baranji treba isprobati. "Obavezno naravno graševinu, nakon toga i rajnski rizling i chardonnay, pinot sivi, pinot bijeli, sorte koje su već na neki način postale prepoznatljive u Baranji", nastavlja Gerštmajer.

U podrumu starom više od 500 godina vinari nam otkrivaju i tajnu tradicionalne kvalitete vina. "Svu proizvodnju vina proizvodimo od grožđa koje je s vlastitih nasada. Jako je bitna kontrola grožđa, kontrola sirovine i sljedivost do krajnjeg proizvoda, tako da uistinu imamo kontinuiranu vrhunsku kvalitetu", priča Suzana Zovko, direktorica vinarije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz vrhunska vina uživa se i u baranjskim gastronomskim specijalitetima. "Tu se sve nešto vrti oko vatre koja daje specifičan ugođaj, svi vole probati fiš, šarana na rašljama", kaže Nada Piljić, vlasnica seoskog gospodarstva.

Top 10 najsrdačnijih regija svijeta

A tu su i domaćini koji posjetitelje oduševljavaju svojom gostoljubivošću, ali i brojnim manifestacijama. "Baranja wine and walk, Festival sira i vina Valpovo, da sad krenemo nabrajati pa dođemo do Vinskog maratona, ali tu je i pregršt drugih manifestacija Ribarski dani, Headonist, Pannonian Challenge, Đakovački vezovi, mislim da nema destinacije kontinentalne s tolikim brojem manifestacija", govori Mislav Matišić, zamjenik direktorice TZ-a Osječko-baranjske županije.

Pa broj turista i noćenja iz godine u godinu raste. "Sve je tu za uživanje uz prirodne ljepote 365 dana u godini gdje nikada nećete doživjeti onaj masovni turizam, gužvu, nego najjednostavnije i ono što čovjek treba - pravo opuštanje", govori za RTL Danas Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato ne čudi da su Osječko-baranjsku županiju korisnici jedne od najvećih booking agencija svrstali u top deset najsrdačnijih regija svijeta. "Većina gostiju kad jednom dođe ponovno se vrati i to nam daje vjetar u leđa i kaže nam da radimo dobro svoj posao", kaže Nada Piljić.

Jer turisti odlaze s lijepim uspomenama i kažu da u Baranju dolaze kao gosti, a vraćaju se kao prijatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
PODIJELIO OTKAZE U BIROKRACIJI /

Musk na skup konzervativaca došao s motornom pilom: 'Moj um je oluja'