Na obroncima požeške zlatne doline počela je berba grožđa. U vinogradima jednog od najvećih hrvatskih proizvođača strojevi rade punom parom. A grožđe od ranog jutra ručno beru i radnici. Kad sunce zagrije vinograde, posao na plus 30 nije nimalo lak, ali kažu - ide.
“Kad bi samo temperature došle na 25,26,27, to bi bilo lakše i ljudima, jer pazite, ovo nije za ljude, treba izdržati u jedan sat brati na 35 stupnjeva.” kaže Zdravko Raguž, voditelj vinogradske proizvodnje.
No, zbog izrazitih vrućina i morali su u berbu, jer se na visokim temperaturama u grožđu stvara puno šećera.
“Da bi to spriječili moramo ranije intervenirati, ranije pobrati grožđe, kada ima puno kiseline, manje sladora, da bi zadržalo svježinu i aromatiku u vinu, odnosno da bi vino bilo pitkije.” kaže Ivan Marincin, glavni enolog.
Ni najiskusniji vinogradari ne pamte ovako rani početak berbe, ove godine gotovo mjesec dana ranije nego inače.
“ U mojih 40 berbi ovo je prvi puta da smo mi prije Velike Gospe, počeli brati.”, kaže Zdravko Raguž.
Enolozi u vinogradima uzimaju uzorke grožđa kako bi kemijskom analizom za svaku sortu odredili najbolje vrijeme berbe.
“Nakon kemijske analize gdje mjerimo dosta parametara, od šećera, od kiselina, ph, sastava organskih kiselina, ishrane dušikom, svega ostaloga - donosimo odluku o početku berbe.” kaže Ivan Marincin.
A ta je odluka ključna za kvalitetu vina koje će se proizvesti i tu se, kažu razlikuju najbolji od dobrih. Ranije sorte planiraju se obrati do kraja sljedećeg tjedna, a do sredine rujna berba grožđa trebala bi biti gotova. Slijedi prerada i pitanje kada će vino od ovoga grožđa na tržište.
“Jako moramo, osim tog trenutka stavljanja na tržište brinuti o kvaliteti, dakle da vino bude spremno, da zadrži svoje aromatske profile, da zadrži svoje organoleptičke performanse, ali ono što možemo potvrditi da već tamo pred božićne blagdane možemo očekivati izlazak mladih graševina.” kaže Dino Galić, izvršni direktor vinarije.
U općem rastu cijena za očekivati da će rasti i cijena vina, no vinogradari poručuju kako će učiniti sve da vino u kojem je, kažu i istina i mudrost i ljubav - i dalje bude dostupno onima koji u njemu vole i znaju uživati.