BERBA PRIJE VELIKE GOSPE /

RTL s enolozima od vinograda do laboratorija: Zašto je berba počela mjesec dana ranije?

Slavonski vinari u nikad ranijoj berbi grožđa. Enolozi analiziraju i uzorke u vinogradima kako bi za svaku sortu odredili najbolji trenutak berbe i naravno proizveli najkvalitetnije vino.

Bojan Uranjek

Bojan Uranjek

Slavonac i lega. U krvi mu je televizija, a u fokusu kamere ljudi koji ovo društvo čine takvim kakvo je

14.8.2024.
21:33
VOYO logo

Na obroncima požeške zlatne doline počela je berba grožđa. U vinogradima jednog od najvećih hrvatskih proizvođača strojevi rade punom parom. A grožđe od ranog jutra ručno beru i radnici. Kad sunce zagrije vinograde, posao na plus 30 nije nimalo lak, ali kažu - ide.

“Kad bi samo temperature došle na 25,26,27, to bi bilo lakše i ljudima, jer pazite, ovo nije za ljude, treba izdržati u jedan sat brati na 35 stupnjeva.” kaže Zdravko Raguž, voditelj vinogradske proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zbog izrazitih vrućina i morali su u berbu, jer se na visokim temperaturama u grožđu stvara puno šećera.

“Da bi to spriječili moramo ranije intervenirati, ranije pobrati grožđe, kada ima puno kiseline, manje sladora, da bi zadržalo svježinu i aromatiku u vinu, odnosno da bi vino bilo pitkije.” kaže Ivan Marincin, glavni enolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni najiskusniji vinogradari ne pamte ovako rani početak berbe, ove godine gotovo mjesec dana ranije nego inače.

“ U mojih 40 berbi ovo je prvi puta da smo mi prije Velike Gospe, počeli brati.”, kaže Zdravko Raguž.

Image
OLAKŠAJTE SI /

Ovih šest namirnica i pića spas je na velikim vrućinama: Voda uopće nije na popisu

Image
OLAKŠAJTE SI /

Ovih šest namirnica i pića spas je na velikim vrućinama: Voda uopće nije na popisu

Enolozi u vinogradima uzimaju uzorke grožđa kako bi kemijskom analizom za svaku sortu odredili najbolje vrijeme berbe.

“Nakon kemijske analize gdje mjerimo dosta parametara, od šećera, od kiselina, ph, sastava organskih kiselina, ishrane dušikom, svega ostaloga - donosimo odluku o početku berbe.” kaže Ivan Marincin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ta je odluka ključna za kvalitetu vina koje će se proizvesti i tu se, kažu razlikuju najbolji od dobrih. Ranije sorte planiraju se obrati do kraja sljedećeg tjedna, a do sredine rujna berba grožđa trebala bi biti gotova. Slijedi prerada i pitanje kada će vino od ovoga grožđa na tržište.

“Jako moramo, osim tog trenutka stavljanja na tržište brinuti o kvaliteti, dakle da vino bude spremno, da zadrži svoje aromatske profile, da zadrži svoje organoleptičke performanse, ali ono što možemo potvrditi da već tamo pred božićne blagdane možemo očekivati izlazak mladih graševina.” kaže Dino Galić, izvršni direktor vinarije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U općem rastu cijena za očekivati da će rasti i cijena vina, no vinogradari poručuju kako će učiniti sve da vino u kojem je, kažu i istina i mudrost i ljubav - i dalje bude dostupno onima koji u njemu vole i znaju uživati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo