KRIZA U VLADI

BANDIĆ VIŠE UOPĆE NE PRIČA O PRESLAGIVANJU: ‘Ovo je Big Brother, ja sam za izbore!’

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner opetovao je u nedjelju, na Danu otvorenih vrata Sabora, da će se rasprava i glasovanje o povjerenju prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku (HDZ) održati u poslovničkom roku, dakle do 18. lipnja te poručio da će parlamentarna većina podržati Karamarka, dakle odbaciti SDP-ov prijedlog o opozivu.

ŠTO SPREMAJU KARAMARKO, VASO I BANDIĆ? ‘Ne sumnjam da će biti aktivnosti ispod stola…’

“Kao član Predsjedništva HDZ-a mogu reći da nema nikakve dvojbe da će većina zastupnika podržati predsjednika HDZ-a”, izjavio je Reiner novinarima.

Nije izravno komentirao upit znači li to da ne vjeruje čelniku Mosta Boži Petrovu kad kaže da će 12 Mostovih zastupnika glasovati za opoziv Karamarka.

Parlamentarnu većinu čini – većina saborskih zastupnika

Uvjeren sam da će većina glasovati za Karamarka, uzvratio je na taj upit.

Upitan tko čini parlamentranu većinu na koju računa, uzvratio je da je to “većina saborskih zastupnika”.

Karamarko, Orešković i Reiner na saboru HDZ-a u LisinskomFoto: Robert Anic/PIXSELL

Reiner se nada da će prije saborske rasprave o povjerenju Karamarku, svoju odluku o ‘slučaju konzultantica’ donijeti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, jer bi to, kaže, pomoglo zastupnicima u odlučivanju.

“Mislim da bi bilo dobro imati takvu odluku prije no što se povede rasprava i donese odluka, a odluka Sabora će biti donesena u poslovničkom roku, prije 18. lipnja”, izjavio je predsjednik Sabora.

Nije otkrio datum kada bi Sabor mogao odlučivati o deset sudaca Ustavnog suda.

Ne vidi ništa neobično o činjenici da Sabor nije radio čitav tjedan

“Ustavni suci će se, vjerujem, što je moguće prije izglasovati, jer je nužno da se to učini u pravom roku kako ne bi došli u probleme”, rekao je Reiner.

Uvjeren je da će Vlada, neovisno o trenutnim odnosima u njoj, nastaviti normalno raditi i slati Saboru svoje prijedloge.

Reiner je novinarima rekao kako to što Sabor prošli tjedan nije zasjedao nije ništa neuobičajeno, samo se sada, za razliku od prijašnjih godina, problematizira.

U bivšem mandatu, 2014., vladajući su “mirno” spojili Tijelovo (‘hodajući’ blagdan koji svake godine ne ‘pada’ na isti datum) sa Danom antifašističke borbe, 22. lipnja i Danom državnosti, 25. lipnja, pa Sabor mjesec dana nije radio, no ne sjećam se da je medije to silno uzrujavalo kao danas, primjetio je Reiner.

Ponovio je kako će Sabor dva dana ‘izgubljena’ prošli tjedan zbog blagdana Tijelova nadoknaditi već ovaj tjedan.

Sve o opozivu Tomislava Karamarka pročitajte OVDJE

Bandić na MirogojuFoto: Goran Stanzl/PIXSELL

Bandić: ‘Ne odlučujem ja’

I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić opet je danas komentirao političku krizu u vrhu vlade te mogućnost prijevremenih izbora, javlja N1.

‘Braniteljima je najlakše, oni su otišli. Da su tu, ne bi im bilo svejedno da vide kako je ova Hrvatska očerečena, razjedinjenja, kako ovaj raštimani orkestar svira. No na nama je da ne odustajemo. Ja sam za izbore, ali ne odlučujem ja o tome, ako se može riješiti – može, ako ne – ne, ovo natezanje više nema smisla, ovo se već pretvara u Big Brother’, kazao je Bandić na Mirogoju.

Ondje je obilježio Dan branitelja polaganjem vijenca na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Bandić je na jučerašnjem Općem saboru HDZ-a pozdravljen ovacijama, a Karamarku je poručio da građani od njega očekuju odgovornost te poručio da građani očekuju rezultate, a ne isprazna obećanja.

Sve o saboru HDZ-a pročitajte OVDJE

Povratak na Net.hr