Profesorima sledi kazna za malu prolaznost na ispitima

Univerzitet u Beogradu najavio proveru, studenti ne veruju

Univerzitet u Beogradu najavio je da će svi profesori na čijim ispitima je prolaznost manja od 30 procenata odgovarati pred upravom.

S druge strane studenti su i dalje ubeđeni da Univerzitet štiti takve profesore i da neće biti nikakvog kažnjavanja. Univerzitet planira da na osnovu izveštaja o uspehu na ispitima u prethodnoj školskoj godini, osmisli strategiju kojom će rešiti problem niske prolaznosti na ispitima.

Iako je rok za predaju ovih izveštaja 1. mart, prema rečima prof. dr Nade Kovačević, prorektorke za nastavu Beogradskog univerziteta, sa fakulteta još nisu dobili nikakve podatke.

Verovatno je u toku obrada podataka, ali verujem da će dekani ispoštovati zakonski rok – kaže ona.

Dok se Geografski fakultet u Beogradu zbog niske prolaznosti na ispitima kod profesorke Mile Pavlović često pominje kao jedan od negativnih primera, dekan ovog fakulteta Dejan Filipović smatra da je sankcionisanje profesora u nekim situacijama jedino rešenje.

Situaciju, međutim, ne olakšavaju ni studenti koji zbog straha ili predrasuda često prijave ispit pa se ne pojave pred profesorom. Dešava se da imamo 50 prijava studenata, od kojih 10 izađe na ispit, a pet jednostavno vrati pitanja – navodi Filipović.

Na Filološkom fakultetu, s druge strane, uvereni su da je međusobna saradnja idealno rešenje.

Postoje i kod nas ispiti koji se teže polažu, ali za to uglavnom nisu krivi profesori, već studenti koji se verovatno nisu dovoljno spremili. Na našem fakultetu odavno nema ozbiljnijih pritužbi na prolaznost, jer se trudimo da kroz stalnu saradnju redovno unapređujemo proces studiranja – kaže Aleksandra Vraneš, dekanka Filološkog fakulteta, za 24 sata.

Povratak na Net.hr