Smočnica je, u biti, kralježnica svake kuhinje. Ukoliko je dobro uređena može vas izbaviti u bezbroj bezizlaznih situacija, primjerice, kada je vrijeme grozno i nema šanse da odete do dućana ili ste se našli u neugodnoj situaciji jer su se pojavili nenajavljeni gosti.
Budući da mnogi koji prelaze na manje masnu prehranu pretrpavaju smočnicu brojnim začinima i kuhinjskim novotarijama, najbolje je barem jednom mjesečno pregledati njen sadržaj. Vidjet ćete koje proizvode slabo koristite, a tijekom čišćenja vam možda sine neki novi recept ili ideja za sutrašnji ručak, ili shvatite kako uludo bacate novce na nepotrebne drangulije.
Razvrstajte stvari po policama - imajte jednu posebnu za spravljanje kolača. U njoj obavezno čuvajte brašno, smeđi i bijeli šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, med, ekstrakt vanilije, kakao i druge začine. Tu možete uključiti i suho voće i kokos. (Sjetite se koliko ste se puta iznervirali jer je ponestalo praška za pecivo ili šećera).
Ako baš morate imati brdo zaliha, probajte ih držati u boljem redu i razmislite koliko puta ste bacali pokvarene proizvode u smeće. I u hladnjaku se zna nagomilati milijun stvarčica - zar doista trebate tri vrste majoneze?
Hranu koju nitko ne voli nemojte baciti; ako je niste načeli poklonite je, samo pazite da nije pokvarena.
Ne zaboravite, uz dobro složenu smočnicu, kuhanje će biti više igra, a manje briga.