Play ponuda

PREKRŠAJNI SUD OSLOBODIO HOS-OVCA: / Sudac zaključio: 'Pozdravom 'Za dom spremni' nikoga nije vrijeđao'

Image

Sve izgovorene riječi treba gledati u kontekstu i određenoj situaciji, te na taj način sagledavati da li nekoga vrijeđaju, smatra sud.

9.2.2017.
18:16
Play ponuda

Prekršajni sud u Daruvaru nepravomoćno je oslobodio krivnje za vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, Damira Markuša, vukovarskog veterana koji je na prošlogodišnjoj promociji svoje knjige '58 - HOS u obrani Vukovara i Bogdanovca' publiku pozdravio sa 'Za dom', a gosti su mu odgovorili: 'Spremni!'

Je li veličana NDH?

Na osnovu anonimne prijave protiv Markuša je bio pokrenut prekršajni postupak, a danas je donijeta oslobađajuća presuda. Sud je zaključio kako Markuš nikoga nije vrijeđao, niti je na promociji knjige veličana NDH.

'Svaku izgovorenu riječ mora se dovesti u kontekst', rekao je obrazlažući presudu sudac Petar Malivuk Jovanović. I sam Markuš ogradio se od NDH i naglasio kako nije želio buditi aveti prošlosti, niti omalovažavati žrtve. Tijekom Domovinskog rata bio je pripadnik HOS-a, a i sada je član HOS-ove udruge koja u svom registriranom grbu ima naveden pozdrav 'Za dom spremni'.

Nije bilo vrijeđanja

Treba li ljude koji su ratovali iz taj pozdrav automatski smatrati zločincima i zašto protiv njih, ukoliko je tako, nisu pokrenuti odgovarajući postupci, moglo se čuti tijekom rasprave na Prekršajnom sudu u Daruvaru gdje je Markuša zastupao odvjetnik Davorin Karačić.

U presudi je zaključeno kako je Markuš okupljene na promociji knjige pozdravio sa 'Za dom', dok su oni sami, bez da ih je on pozvao, uzvratili sa 'Spremni!'

Tijekom postupka nije dokazano da je Markuš ikoga vrijeđao svojim riječima, niti se, kao svjedok, pojavila osoba koja je poslala prijavu protiv njega.

Play ponuda
Play ponuda