Portugalci i s pričuvama održali Nijemcima lekciju iz modernog nogometa

Samo je Marco Van Basten na dosadašnjim Europskim prvenstvima zabio “hat-trick, Englezima 1988., a večerašnji Sergia Conceicaa označio je veliku reprezentativnu promociju “prve Figove rezerve”. Njemački ponor sve je dublji, EURO napuštaju bez pobjede, posramljeni i nemoćni, kao nikada do sada.

Svemu jednom dođe kraj, Njemačka se ovaj put nije provukla. Štoviše, katastrofalnih 0:3 i odlazak s “fenjerom” u skupini, dokazao je da “Elf” trenutačno spada u prosječne, k tome stare i istrošene europske reprezentacije. Velika legenda svjetskog nogometa Lothar Matthaeus, koji je protiv Portugalaca apsolutni rekord nastupanja u reprezentativnom dresu zaokružio na brojku 150, otišao je tako “na mala vrata, kroz izlaz za sakupljače lopti”. Nakon gotovo dvogodišnje patnje na izborničkoj klupi Erick Ribbeck skinut će ovoga tjedna za njega pretežak križ i najvjerojatnije ga predati treneru Bayera iz Leverkusena Christophu Daumu.
Coelhov Portugal poslušao je Eusebievu želju o “pobjedničkom hodu” i sa pričuvnim igračima odigrao fenomenalnu utakmicu, priključivši se Talijanima u stopostotnom učinku. U subotu ih na travnjaku Arene čekaju Turci. Vrata polufinala su i više nego odškrinuta, mnogi ne naziru kraj za domaćine sljedećeg EURA. . .

Već u 16.minuti Kahnu je nakon dodavanja Conceicaa zaprijetio Pauleta. Njemački odgovor najprije je stidljivo najavio Jancker, a u 31.minuti Marco Bode pogađa lijevu vratnicu Pedra Espinhe. Još jedna izrađena njemačka prilika na EURU nije završila loptom u suparničkoj mreži.
A onda je u 36.minuti svoju veliku večer najavio Sergio Conceicao. Pauleta je nabacio s lijeve strane, lopta se u zraku odbila od noge Rehmera, a Conceicao je i nju i sebe ugurao iza Kahnove gol-crte, zamalo izvukavši deblji kraj u silovitom sudaru s “jedinicom” “Elfa”.

U 54.minuti Portugal je ugasio i onu malu tinjajuću nadu Nijemaca. Ponovno je na sceni bio Sergio Conceicao. Na 16 metara od njemačkih vratiju prevario je Hamanna, “opalio” ljevicom, lopta se iskrala ispod Kahnovih ruku i završila u mreži.
U 66.minuti volej Paulete od zemlje odbija se iznad vratnice, izgledna prilika odlazi u nepovrat. Kirsten je nešto pokušao četiri minute poslije, no u 71.minuti Sergio Conceicao sjurio se po desnoj strani poput “kamikaze” i stavio točku na “i” velike portugalske večeri u Rotterdamu.
Kakvo bi to moglo biti finale, Francuska i Portugal. . .

Feijenoord stadion. Gledatelja: 44 000. Sudac: Dick Jol (Nizozemska). Strijelac: 1:0 – Sergio Conceicao (36), 2:0 – Sergio Conceicao (54), 3:0 – Sergio Conceicao.

PORTUGAL: Pedro Espinha (Quim 89), Fernando Couto, Jorge
Costa, Rui Jorge, Beto, Costinha, Paulo Sousa (Vidigal 71), Sergio Conecicao, Sa Pinto, Pauleta (Nuno Gomes 67), Capucho.

NJEMAČKA: Kahn, Rehmer, Linke, Matthaeus, Nowotny, Deisler, Ballack (Rink 46), Hamann, Scholl (Haessler 60), Bode, Jancker (Kirsten 69).

Povratak na Net.hr