HALO, POLICIJA / Snimka sa sjevera uzrujala je Hrvatsku, misterioznoj životinji nema ni traga, a moguće je da je zvijer - nečiji ljubimac

Image

Policija bez uspjeha traga za navodnom pumom, koju je netko mogao legalno držati kod kuće

10.6.2021.
7:00
Play logo

Na granici Podravine i Međimurja, posljednjih se dana puno priča o neobičnoj životinji koja navodno luta tim krajem. Prije nekog vremena, na tom je području uočena životinja koja jako nalikuje pumi. Odakle puma, odnosno bilo kakva slična životinja, na sjeveru zemlje, pitaju se svi? Životinja nije pobjegla iz zoološkog vrta, pa se pretpostavlja da je možda pobjegla nekome tko ju je privatno držao na području Hrvatske, Slovenije ili Mađarske.

Neobičnog gosta prvo su uočili ribiči, koji su kamerama snimili spomenutu, još uvijek neidentificiranu životinju, a po snimci su znalci ustanovili da se ne radi o životinji koja i inače obitava ovdje, već o životinji koja jako nalikuje pumi. Za misterioznim stvorenjem tragalo se proteklog četvrtka, kada su zajedničkim snagama teren češljali policija, HGSS i lovačko društvo. Policija je u potrazi koristila dronove, dok su noću teren snimali uređajima za noćno promatranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je krenulo nakon snimke, na kojoj je, čini se, neka divlja životinja. Doduše, teško je reći o čemu se točno radi. Najbolje da prosudite sami:

Image
NEOBIČAN SUSRET /

Muškarca kod Dubrovnika napala dva jazavca: 'Nitko nikada ovdje nije vidio te životinje'

Image
NEOBIČAN SUSRET /

Muškarca kod Dubrovnika napala dva jazavca: 'Nitko nikada ovdje nije vidio te životinje'

Nisu pronađeni tragovi nepoznate životinje

Iz Policijske uprave Međimurske kazali su nam da su policijski službenici Policijske postaje Prelog, nastavljajući suradnju s lovačkim udrugama na suzbijanju protuzakonitog lova, proveli ovaj tjedan zajedničke aktivnosti na području kojim gospodari LU "Fazan" Donja Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Aktivnosti su ujedno bile usmjerene i na provjeru navoda da se na tom području početkom mjeseca svibnja pojavila nepoznata divlja životinja iz porodice mačaka, što je uznemirilo građane. Uz zajedničke obilaske područja korišteni su i posebni uređaji za noćno i termovizijsko promatranje, a aktivnostima se priključio i pripadnik HGSS-a s "dronom" opremljenim sofisticiranom opremom za snimanje i fotografiranje s visine", kazali su nam nakon našeg upita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pritom nisu pronađeni tragovi koji bi potvrđivali prisutnost nepoznate divlje životinje na tom području, ali će se s ovim aktivnostima nastaviti i u narednom razdoblju, sve u cilju zaštite sigurnosti građana", nadodaju iz međimurske policije.

Za komentar o ovoj neobičnoj situaciji zamolili smo i ravnatelja Zoološkog vrta Zagreb, Damira Skoka, koji nam je kazao da mu je sve to "malo čudno" te da iz snimke po silueti nije mogao razaznati o kojoj se životinji radi. Zbog toga, nadodaje, ne želi nagađati radi li se o pumi ili ne. Na naše pitanje kako bi se stanovnici tog područja trebali ponašati s obzirom na okolnosti u kojima se nalaze, Skok kaže da je oprez potreban. "U Americi su poznati napadi pume na ljude", nadodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je zaista riječ o pumi, radi se o životinji koja može puno migrirati i puno se kretati te prolaziti na desetke kilometara dnevno. "Pitanje je onda gdje se ona sada nalazi", kaže Skok pa na kraju još jednom nadodaje da se iz snimke ne bi usudio ništa govoriti o kojoj se životinji radi.

shimmer fallback
shimmer fallback

U Hrvatskoj nije zabranjeno držati divlje životinje u privatnom vlasništvu

No, ono što je možda i najzanimljivije u cijeloj priči su insinuacije da je nepoznata divlja životinja možda pobjegla nekome iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, odnosno da je divlja životinja bila u nečijem privatnom vlasništvu. Smiju li se uopće divlje životinje držati kod kuće kao kućni ljubimci? Odgovore smo potražili u Ministarstvu poljoprivrede, iz kojeg su nam odgovorili da takve životinje nije zabranjeno držati kao kućne ljubimce!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U skladu s odredbama Zakona o zaštiti životinja, divlje životinje kao što su tigrovi, pume i slično nije zabranjeno držati kao kućne ljubimce", odgovaraju nam iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ako netko želi držati ovakve životinje u svojem dvorištu, moraju biti ispoštovani određeni kriteriji.

"Člankom 51. Zakona propisano je da se kućnim ljubimcima moraju osigurati uvjeti držanja u skladu s njihovim potrebama, zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi, posebice djece te životinja, kao i kretanje kućnih ljubimaca na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi i životinja. Ovim Zakonom je određeno da predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave svojim općim aktima propisuju uvjete i način držanja kućnih ljubimaca te njihovo kretanje", odgovaraju nam iz Ministarstva.

"S obzirom na kompleksnost područja, jedinice lokalne samouprave mogu se za pomoć obratiti koordinacijskoj radnoj skupini svoje županije, koja je osnovana u skladu s člankom 70. Zakona. Uloga koordinacijske radne skupine je, među ostalim, predlaganje i sudjelovanje u izradi uvjeta za držanje kućnih ljubimaca. Nadalje, vezano za divlje životinje, člankom 47. Zakona propisano je da se pri držanju i uzgoju divljih životinja mora osigurati potrebna skrb s obzirom na klimatske uvjete, način držanja i prehrane, potrebu za slobodnim kretanjem i stupanj prilagodbe", kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadzor provode komunalni redari

Za nadzor općih akta iz članka 51. zaduženi su komunalni redari, koji mogu poduzimati sve potrebne radnje za pravilnu provedbu općeg akta jedinice lokalne samouprave.

Play logo

"U slučaju da tijekom nadzora komunalni redar utvrdi da je životinja u stanju na temelju kojega se može zaključiti da trpi bol, patnju ili veliki strah, da je ozlijeđena ili da bi nastavak njezina života u istim uvjetima bio povezan s neotklonjivom boli, patnjom ili velikim strahom te životinju koju posjednik drži u neprimjerenim uvjetima ili da je životinja opasna za okolinu, dužan je odmah o tome obavijestiti veterinarskog inspektora koji će odlučiti o privremenom oduzimanju životinje te poduzimanju drugih mjera za koje je ovlašten. U svakoj situaciji koja zahtijeva pružanje veterinarske pomoći, zbrinjavanje napuštene ili izgubljene životinje, pronalazak vlasnika životinje te bilo kakvo drugo neposredno postupanje s napuštenom ili izgubljenom životinjom, komunalni redar odmah obavještava sklonište za životinje", pojašnjavaju nadalje iz Ministarstva.

Ako se dogodi da osobe koje navedene životinje drže kao kućne ljubimce protivno općim aktima jedinica lokalne samouprave, one mogu biti kažnjene u skladu s odredbama općeg akta jedinice lokalne samouprave, zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo