Ovce bi umjesto trave trebale jesti curry

Stručnjaci tvrde da bi prehrana papkara obogaćena začinima koji se koriste pri pripremi curryja smanjila njihovu emisiju stakleničkih plinova za čak 40 posto i usporila globalno zagrijevanje.

8.7.2010.
13:19
VOYO logo

Znanstvenici sa sveučilišta u Newcastleu tvrde da bi se razina metana koju ovce proizvode mogla smanjiti za čak 40 posto, ako bi se u njihovu prehranu uvrstili određeni začini.

Korijander i kurkuma, koji se tradicionalno koriste pri pripremi curryja, djeluju poput antibiotika uništavajući bakterije koje u crijevima proizvode metan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da u Velikoj Britaniji ima 30 milijuna ovaca, od kojih svaka proizvodi 20 litara metana dnevno, radi se on značajnom otkriću.

'Ljudi već dugo koriste začine za uništavanje bakterija i za liječenje različitih smetnji. Sjemenke korijandera se često koriste kao lijek za želučane bolove, dok su kurkuma i klinčići jaki anstiseptici', kaže Mohammad Mehedi Hasan koji je vodio istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Metan znatno pridonosi globalnom zagrijavanju i usporava probavni sustav preživača, poput krava i ovaca'.

'Istraživanje je pokazalo da neki začini imaju svojstva koja proces probave čine učinkovitijim te tako nastaje manje otpadnih tvari, u ovom slučaju metana'.

U studiju je bilo uključeno pet začina koji se koriste za pripremu curryja - kumin, korijander, klinčići, kurkuma i cimet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo