Američka Udruga potrošača upozorila je javnost da se u omiljenoj dječjoj hrani poput jabuka i grejpa uočava visoka razina otrovnog taloga zaostalog od pesticida. Iako je američka Organizacija za zaštitu okoliša najavila zabranu najpopularnijeg pesticida Dursban zbog osnovane sumnje da je rizičan za zdravlje (gubitak vida i pamćenja) Udruga potrošača zahtjeva i čvršći nadzor nad otprilike 20 kemikalija koje su odgovorne za velik udio otrovnih sastojaka u hrani.
Udruga potrošača svoje zaključke temelji na neovisnim analizama američkog Ministarstva za poljoprivredu koje su provedene nad tisućama uzoraka domaćega i uvoznoga, te svježeg i prerađenog voća i povrća. Utvrđeno je da velik dio hrane sadrži visoku razinu otrovnog taloga koji se najčešće pronalazi u tikvicama, grašku, jabukama, grejpu, kruškama, grahu, špinatu, jagodama i dinjama.
Mala razina otrovnog taloga pronađena je u bananama, brokuli, konzerviranim breskvama, smrznutom i konzerviranom grašku, smrznutom i konzerviranom kukuruzu, mlijeku, narančinom soku, jabučnom soku i soku od grejpa.
Opasni sastojak pesticida Dursban, kemikalija chlorpyrifos, pronađen je u 22 vrste hrane, od kojih se najviša razina pokazala u jabukama s Novog Zelanda, krumpiru iz Meksika, i američkoj soji. Chlorpyrifos se koristi za ubijanje kukaca koji napadaju usjeve. Čak je i tvrtka Dow Chemical Co. koja ga proizvodi izjavila da je više od 3 600 studija pokazalo da je chlorpyrifos otrovan kada se koristi neposredno.
Potpuni izvještaj o vrstama hrane, njihovom porijeklu i razini otrovanosti može se pronaći na Web stranicama
Projekta za zaštitu kvalitete hrane.