Znate li koliko je krivotvorenih novčanica u optjecaju i koje su najčešće krivotvorine?

Hrvatska narodna banka objavila je izvješće za prvih šest mjeseci ove godine o krivotvorenim novčanicama koje su pronađene u optjecaju.

Od siječnja do lipnja 2014. godine pronađeno je 188 krivotvorina, prenosi Glas Slavonije. Najviše ih je bilo u apoenima od 200 kuna – 86 novčanica, te u apoenima od 1000 kuna – 35 novčanica. U optjecaju je zatečeno i 27 krivotvorina od 100 kuna, 19 od 500 kuna, 11 novčanica od 50 kuna, šest novčanica od deset kuna i četiri krivotvorine od 20 kuna. Što se tiče strane valute, najviše je krivotvoren euro i američki dolar.

Uzevši u obzir da je prosječno u prvom polugodištu 2014. u optjecaju bilo 165,9 milijuna komada novčanica kuna, može se ustvrditi da je na jedan milijun komada originalnih novčanica u optjecaju tijekom navedenog razdoblja evidentiran prosječno jedan komad krivotvorene novčanice kuna.

Vještačenjem krivotvorenih novčanica utvrđeno je da krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje, pa Hrvatska narodna banka poziva građane na pojačani oprez, a institucije i tvrtke koje posluju s gotovim novcem na primjenu odluka HNB-a o uvjetima obrade i redistribuiranja novčanica – upozoravaju iz HNA-a.
http://www.glas-slavonije.hr/241053/1/Na-svaki-milijun-novcanica–jedna-je-krivotvorena-najcesce-od-200-kuna

Povratak na Net.hr