Zbog prostitucije i droge EU ćemo morati platiti još 500 milijuna kuna

2.6.2014.
13:12

Do te brojke, kako Slobodna Dalmacija doznaje od zastupnice HDZ-a u Europskom parlamentu Ivane Maletić, vode prve procjene Državnog zavoda za statistiku - naš BDP unošenjem prihoda od prostitucije i raznolikog šverca mogao porasti između 0,7 i 1,8 posto.

Ako se uzme u obzir druga od dvije procjene DZS-a, rast BDP-a mogao bi biti čak 4,5 milijardi kuna, što je za 2,1 milijardu više od prve, opreznije procjene DZS-a.

''Hrvatska je korekciju izračuna BDP-a za godišnje zarade koje se ostvaruju u sivoj ekonomiji obavila još 2009. kada je BDP povećan za 15,8 posto. Po novoj europskoj metodologiji koja će se primjenjivati od rujna ove godine BDP se mora dodatno korigirati za prihode od prostitucije i droga, iako su te aktivnosti kod nas prekršajno i kazneno djelo'', kaže Ivana Maletić. Vrlo je važno, ističe naša sugovornica, kako ćemo provesti taj naputak.

''O iznosima BDP-a ovisi, primjerice, pomoć koju dobivamo iz fondova Europske unije kao i iznos koji uplaćujemo u proračun Europske unije'', upozorava HDZ-ova zastupnica koja je ovih dana osvojila i drugi mandat u Europskom parlamentu.

Ove godine uplata od 3,5 milijardi kuna

Ove godine u proračun Europske unije Hrvatska, prema proračunskim planovima Ministarstva financija, mora uplatiti 3,5 milijardi kuna. No konačan iznos, osim o BDP-u, ovisi i o poreznim prihodima.

U svakom slučaju, ako dođe do povećanja BDP-a prema gornjim procjenama Zavoda za statistiku, povećat će se i naše obaveze prema proračunu EU, i to za najmanje 500 milijuna kuna.

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali