PADAMO SVE DUBLJE

ZA SVE JE KRIVA DRŽAVA: Bruto inozemni dug dosegao čak 108,7 posto BDP-a!

Bruto inozemni dug Hrvatske, u čijem su izračunu obuhvaćeni i državni i privatni dugovi porastao je za 47,4 milijarde kuna i time dosegao čak 108,7 posto BDP-a.

Inozemni dug Hrvatske na kraju listopada 2015. iznosio je 47,4 milijardi eura, odnosno 108,7 posto BDP-a. Podaci su to Hrvatske narodne banke koja ističe kako je vidljiv trend povećanja vanjske zaduženosti države , dok financijski sektor smanjuje inozemni dug.

U usporedbi s krajem 2014. bruto inozemni dug veći je za 690 milijuna eura (1,5 posto), tvrde analitičari RBA. Za rast duga na godišnjoj razini odgovorna je država jer je riječ o posljedici njenih dugovanja prema inozemnim vjerovnicima. Tako je, primjerice, vanjski dug sektora opće države krajem prošlogodišnjeg listopada iznosio 15,8 milijardi eura što je čak trećina ukupnog bruto inozemnog duga države. Kontinuirani niz rasta vanjskog duga države, prema analitičarima RBA, nastavlja se još od 2009.

Dug javnog sektora na godišnjoj razini rastao 2,8 posto

Kako navode, šire gledano, ukupna bruto inozemna zaduženost javnog sektora, koja obuhvaća i vanjski dug javnih nefinancijskih trgovačkih društava, krajem listopada iznosila je 20 milijardi eura, što je više od 40 posto ukupnog bruto inozemnog duga države.

Kad je riječ o privatnom sektoru, bruto inozemni dug krajem listopada 2015. je pao na 27,3 milijardi eura, potvrđujući tako pad na mjesečnoj i godišnjoj razini po stopi od 3,9 posto. Trend pada posljedica je pada inozemnog zaduženja financijskog sektora. Potvrđuju to podaci od listopada kada je vanjski dug monetarnih institucija na mjesečnoj i godišnjoj razini pao za 6,6 odnosno za 10,8 posto.

EKONOMISTI PROGNOZIRAJU: Javni dug doseći će 92,7 posto BDP-a, a oporavak će biti vrlo spor i krhak

LOVRINOVIĆ NAKON PREGOVORA: “Javnim dugom upravlja priručna štala u kojoj se ne zna tko pije, a tko plaća”

DOBRE VIJESTI: Europska komisija povećala procjenu rasta hrvatskog BDP-a na 2,1 posto

Povratak na Net.hr