O tome govori i primjer Željka Kurkutovića iz Donje Vrbe, najvećeg proizvođača svinjskog mesa u Hrvatskoj u kategoriji OPG-ova, koji je kroz operativni program podigao jednu od najsuvremenijih farmi, uložio 14 milijuna kuna, a onda je zakazala država s isplatom kapitalnih ulaganja. Za ostalo se pobrinula nelojalna konkurencija i domaće tržište.
"Znao sam da u Hrvatskoj nedostaje svinja i logično zaključio da bih pokretanjem proizvodnje mogao dobro zaraditi. Međutim, grdno sam se prevario", kaže Kurkutović.
Uvozimo tri milijuna svinja
Hrvatski svinjogojci danas su svjedoci da se u velikim trgovačkim centrima nudi meso raznih kategorija za 19 kuna po kilogramu, a oni po toj cijeni ni uz najbolju volju ne mogu raditi.
Hrvatska je prije proizvodila milijun, a sada oko 700 tisuća živih svinja. Istodobno, iz Europe uvozimo oko tri milijuna svinja u raznim kategorijama mesa, ističe.