Kasnite li čak i s malim dugom, platit ćete 300 kuna kazne

HT-u, Vipnetu, HRT-u i drugim vjerovnicima koji moguće imaju veći broj tvrtki koje im duguju male iznose otvorena su vrata novim Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi da naplate 300 kuna u slučaju svakog kašnjenja.

Novi Zakon o financijskom poslovanju djelomice je usklađen s novom direktivom Europske unije za suzbijanje zakašnjelih plaćanja, no odredba o 40 eura naknade zasad se primjenjuje jedino u Hrvatskoj.

Cilj novog zakona je zaštititi mikrosubjekte od nelikvidnosti i novih bankrota, no upravo bi ta kazna od 300 kuna mogla biti skup problem za male dužnike. Također, otvara se pitanje je li pravedna visina naknade ako ona preraste dug te kada nije mnogo manja od njega.

Tako su mali dužnici iz realnog sektora i na dug od, primjerice, tisuću kuna dužni po novome platiti dodatnih 300 kuna.

HRT je još sredinom listopada poručio da ”zasad ne razmatra mogućnost primjene zakonske odredbe”, dok su iz HT-a za Poslovni dnevnik poručili da će ”praksa primjene zakona odrediti optimalno postupanje vjerovnika na ostvarenju ovog prava, pa tako i HT-a u položaju vjerovnika, a u skladu s propisima i poslovnom politikom svakog vjerovnika”.

Povratak na Net.hr