Ugledna međunarodna imena obogaćuju program 20. Vinistre

Jubilarnu 20. Vinistru, koja se od 10. do 12 svibnja održava u Poreču, obilježit će i predavanja te radionice uglednih međunarodnih imena svijeta vina. Riječ je o stručnjacima koji vinsku industriju gledaju iz različitih perspektiva budući i sami dolaze iz različitih struka – ugostiteljske, obrazovne, sommelierske, arhitektonske i medijske.

Vodeće međunarodno ime 20. Vinistre svakako je jedan od najuglednijih vinskih ličnosti na svijetu, Georg Riedel, vlasnik austrijske tvornice vinskih čaša Riedel.

Riedel čaša za malvaziju

Tvrtka je u suradnji s hrvatskim sommelierima i stručnjacima razvila posebno osmišljenu Riedel čašu za malvaziju. Time je malvazija ušla u prestižan katalog iz kojeg se opremaju vodeći svjetski restorani i drugi ugostiteljski objekti te privatni kupci. Riedel će na Vinistri održati kušanje malvazija i terana te pokazati kako isto vino nema iste arome iz različitih čaša. Svaki sudionik radionice na poklon će dobiti set Riedel čaša.

Dennis Metz sommelierski je viceprvak svijeta za 2013. godinu te talijanski prvak 2012. godine. Na Vinistru dolazi pod pokroviteljstvom Talijanske udruge sommeliera (AIS), uz potporu tršćanskog restorana Al Bagatto i u suorganizaciji Vinistre i AZRRI agencije. Metz će posjetiteljima otkriti «tajne» struke, voditi ih kroz kušanje vina i pokazati izbor sommelierskih disciplina, poput slijepog prepoznavanja pića. Predstavljanje će održati i prestižna talijanska kulinarska škola, Boscolo Etoile Academy, prva škola visokog stručnog usavršavanja u kulinarstvu. Cilj akademije je povećati kvalitativnu razinu kulinarske kulture kroz istraživanje novih proizvoda te širenjem izvrsnosti.

Arhitektura za vino

Iz Španjolske će na izložbu doći Carlos Sala i Relja Ferušić, poznatiji pod nazivom Sala Ferušić Architects. Tijekom predavanja pod nazivom ‘Arhitektura za vino’, ovaj dvojac govorit će o arhitekturi i urbanizmu kao motorima održivog razvoja Istre. Sala i Ferušić vode projektantski ured koji većinu svoje djelatnosti obavlja na području arhitekture vezane uz razvoj vinskog turizma, logistiku i proizvodnju vina.

Oni će na Vinistri pojasniti kako građenje vinskog identiteta regije kroz arhitekturu podruma promovira društveni, kulturalni i gospodarski razvoj, funkcionirajući kao gospodarski multiplikator. Među nagrađenim radovima ureda su vinarije Mas Rodo’ DO Penedes i Lagravera DO Costers del Segre, Španjolska; te Les Vignes, Perpignan, kompleks za vinski turizam.

O vinskom turizmu govorit će Miquel Hudin i Èlia Varela Serra, osnivači su Vinologuea, serije turističkih vodiča kojima je cilj učiniti vino destinacijom putovanja. Dvojac je dosad objavio nekoliko vodiča o vinskim regijama u elektroničkom i tiskanom formatu, a sada, zajedno s istarskim blogero Goranom Zgrablićem, rade na Vinologue Istria vodiču. Ovom će prilikom predstaviti Vinologue pristup vinskoj regiji i tijek rada na istarskoj verziji. Također će se dotaknuti raznih elemenata enoturizma koji su se pokazali bilo uspješni, bilo neuspješni.

Uz ova imena, međunarodne nastupe na Vinistri zaokružit će i predstavljanje Wine and Spirit Education Trust-WSET sommelierske škole te prezentacija mađarske vinske regije Villany.

Generalni pokrovitelj Vinistre je Istarska županija. Pokrovitelji su Grad Poreč, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Hrvatska gospodarska komora, Turistička zajednica Istarske županije, IDA-Istarska razvojna agencija te Međunarodna udruga za vinovu lozu i vina-OIV. Zlatni sponzori su PBZ, PBZ Card, Plava laguna i Laguna vina. Srebrni sponzori su Istraturist i Valamar. Brončani sponzori su Moto-Ris, Maistra, Laguna Novigrad i Kempinski. Partneri su AZRRI, Veleučilište u Rijeci, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč te Hrvatski sommelier klub. Sponzori su Gastro Tim, Illy, Jana, Miva, Riedel i Habanos Moments. Telekomunikacijski partner je Metronet, dok su medijski pokrovitelji Jutarnji list, net.hr, Glas Istre, Radio Istra, Radio Pula, TV Istra i Novi list.

Više informacija o Vinistri i Svijetu malvazija dostupno je na web stranicama http://www.vinistra.com te Facebook stranici Vinistre, http://www.facebook.com/udruga.vinistra.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr