U saniranju minusa građanima prijete veliki problemi

Proces odobrenja dopuštenog minusa na tekućim računima odvija se po drugačijim pravilima od onih koje bi građani trebali poštivati kako bi dobili gotovinski kredit i sanirali minus. Stoga mnogi možda neće imati kreditnu sposobnost.

Ograniči li Ministarstvo financija visinu minusa po tekućim računima na razinu jedne plaće, neki građani koji su u daleko većem minusu morat će od banaka tražiti neki drugi kredit kako bi njime minus spustili na traženu razinu. No to, prema informacijama iz banaka, neće biti tako jednostavno, piše Novi list.

Razlog je u tome što metoda izračuna minusa nije ista kao pri odobravanju kredita. Naime, minus se određuje svaka tri ili svakih šest mjeseci, mahom automatski, te ovisi o urednosti klijenata u ranijim razdobljima. Kod klasičnog kredita kreditna sposobnost klijenta određuje se “ručno”, a bankari se koriste pravilima kreditnih linija, informacijama o klijentu i pravilima rizika sustav Basel II. Tako se može dogoditi da zbog različite procedure, tvrde u bankama, neki klijenti koji će željeti sanirati minus neće biti kreditno sposobni podići gotovinski kredit. Ipak, banke očekuju da i Ministarstvo financija u takvim slučajevima odredi nova pravila.

Čekaju se nova pravila igre

Na pitanje postoji li mogućnost da se “crni scenarij” dogodi nekom klijentu koji traži gotovinski kredit, u Splitskoj banci su primjerice rekli da “visina odobrenog prekoračenja po tekućem računu, prema postojećim procedurama, ne ulazi u izračun kreditne sposobnosti, pa je dakle teoretski to moguće”.

U Erste banci pak kažu da s obzirom da su zakonske izmjene tek u najavi i da nisu poznati svi detalji, u ovom trenutku teško mogu govoriti hoće li se i u kolikoj mjeri pojaviti slučajevi upitne kreditne sposobnosti za realizaciju novog kredita kojim bi se zatvorile postojeće obveze po okvirnom kreditu.

“U svakom slučaju, ako nove mjere stupe na snagu, zajedno s klijentom pokušat ćemo naći optimalno rješenje”, poručuju iz Erstea.

Povratak na Net.hr