Tisuće i tisuće stanova nestalo iz oglasnika!

S prvim radnim danom 2014. godine stupio je na snagu novi Zakon o gradnji, koji nalaže da svaki stan koji se prodaje mora imati energetski certifikat. Strah od kazni naveo je mnoge da povuku oglase iz oglasnika. Procjenjuje se da je takvih nekretnina na tisuće.

Novi zakon izazvao je paniku kod prodavatelja jer su kazne ogromne. Uhvate li vas u prekršaju, platit ćete kaznu i do 30.000 kuna, što je trošak puno veći od same izrade energetskog certifikata.

No, cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje bilježe pad. U prosincu su u odnosu na studeni pale za 0,6 posto, dok su u usporedbi s prosincem 2012. snižene za 4,6 posto, pokazuju podaci Centra nekretnina.

Na najvećem, zagrebačkom tržištu cijene su u prosincu u odnosu na studeni pale za 0,2 posto, a na godišnjoj razini snižene su za 5,3 posto. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u prosincu iznosila je 1.565 eura za četvorni metar, što je 0,4 posto manje u odnosu na studeni i šest posto manje u odnosu na prosinac 2012., javlja HRT.

Pad cijena i na Jadranu

Osim u Zagrebu, na godišnjoj razini padaju i cijene nekretnina na Jadranu, i to za 3,7 posto, a na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni, cijene su niže za 1,1 posto.

Tražena cijena kuća na Jadranu u prosincu je iznosila 1.542 eura po četvornome metru, a prosječna cijena kvadrata apartmana 1.999 eura. Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu bila je 1.558 eura.

Gledano po najvećim hrvatskim gradovima, osim Zagreba, prosječne cijene stanova u Splitu u odnosu na prosinac 2012. pale su za 9,9 posto, Rijeci za 2,5, a u Osijeku su porasle za 1,7 posto.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr