'Sve to što sam ondje kupila ovdje bi me stajalo dvostruko više'

Unatoč gotovo svakodnevnim popustima i akcijama u trgovačkim centrima, kupovna meka Osječana još uvijek se nalazi 30-ak kilometara dalje,u Srbiji.

Iako kolona zainteresiranih Slavonaca ipak nešto jenjava u posljednje vrijeme, odnosno redovi nisu dugački kao što su to bili prije četiri do pet godina, uoči blagdana Tijelova ispred dviju poznatih trgovina moglo se naći automobila s hrvatskim tablicama, piše Glas Slavonije.

“S prijateljima uobičavam doći otprilike jednom mjesečno. Iskreno, najviše dolazim zbog cigareta koje su ovdje znatno jeftinije nego u Hrvatskoj, no uvijek se držim pravila i ne nosim više od šteke po jednoj osobi. Naravno, ne isplati mi se samo doći zbog cigareta pa obično kupim crvenu papriku koja je ovdje upola jeftinija nego kod nas, ali i Vegeta”, kaže Dragan Nolić iz Vere, dodajući da neizostavno kupi i gajbu piva, jer je omjer cijena seda naprema deset kuna.

Četrdesetogodišnja Osječanka D. S. kaže da u pravilu uvijek kupuje iste proizvode: to je prije svega Vegeta čija je cijena u Srbiji 20 kuna za kilogram, za razliku od one u Hrvatskoj koja je više no dvostruko veća. Isplative su čak i juhe u vrećici, čija je cijena do dvije kune, kao i razni dodaci jelima koji su također dva do tri puta jeftiniji nego na policama hrvatskih prodavaonica. Kako već tradicionalno u obitelji sama pripravlja liker, isplati joj se, dodaje, kupiti i 96-postotni alkohol čija je cijena oko 12 kuna za litru, dok u Hrvatskoj premašuje stotinu kuna.

“Ovaj put ostavila sam u prodavaonici približno 250 kuna, a da stavim na papir sve to što sam ondje potrošila, znam da bi me to stajalo u Osijeku bar dvostruko više”, rekla je D.S.

Osim za dosad navedene proizvode Slavonci su zainteresirani i za Pepsi, Jamnicu i pokoju ‘žesticu’: primjerice, Lavov u Srbiji košta oko 45 kuna, a isto to žestoko piće u hrvatskim trgovačkim centrima stoji gotovo 70 kuna.
http://www.glas-slavonije.hr/239120/1/Slavonci-po-cigarete-Vegetu-i-pice-jos-uvijek-odlaze-u-Srbiju

Povratak na Net.hr