Šuker se nada(?!) da će se početi otvarati radna mjesta

Ministar Šuker vjeruje da su mjere iz dva modela kreditiranja i jamstveni fond ono što je potrebno za poticaj gospodarstva i otvaranje radnih mjesta. Na Vladinu pomoć dugo se čekalo, jer je, kaže, trebalo osigurati likvidnost bankovnog sustava.

“Ove će mjere donijeti dašak optimizma na tržište, ali i među građane opterećene lošim vijestima”, rekao je ministar gospodarstva Ivan Šuker.

Prve Vladine mjere pomoći svjetlo dana ugledat će tek u prvoj polovici 2010. jer je, kako je objasnio, trebalo osigurati likvidnost bankovnog sustava, a što je ostvareno prošlogodišnjim rebalansima i “uspješnim izlaskom Hrvatske na američko tržište kapitala”.

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/02/16/0442006.html”Likvidnost banaka nakon tih poteza narasla je na 4,5 milijarde kuna”, rekao je Šuker i podsjetio da je HNB spustio stopu obvezne rezerve s 14 na 13 posto, čime se oslobodilo novih 3 milijarde kuna u bankarski sektor.

SEEbiz piše da se tijekom popodneva potpisuju ugovori poslovnih banaka i HBOR o klupskom kreditu investicijskoj banci, kojeg su najavile sve vodeće banke na tržištu, ali i većina manjih banka. One banke koje ne potpišu takav ugovor neće imat pravo sudjelovanja na aukciji.

Popravlja se stanje u državnoj blagajni?

Šuker je rekao da unatoč visokoj likvidnosti financijski sustav nije bio spreman podnijeti rizike plasmana samostalno pa je država reagirala preuzimanjem dijela rizika. Iz tog je razloga HBOR na sebe preuzeo 40 posto iznosa kredita po takozvanom modelu A, umjesto 30 posto s koliko se licitiralo u javnosti nakon prvih informacija o gospodarskim mjerama.

“Preuzimanjem većeg dijela rizika na sebe država je poslala poruku poslovnim bankama o kreditnim stopama na te kredite”, poručio je Šuker.

Glasine o ukidanju kriznog poreza nije želio komentirati. Tek je kratko kazao da će o promjeni poreznog sustava govorit kada o tome krene inicijativa.

Kako SEEbiz doznaje iz visokih izvora, prema podacima zabilježenima jučerašnjim obračunom, proračunski prihodi nešto su veći nego lani.

Prethodni članci:

arti-201002090314006
arti-201002080074006
arti-201002040083006

Povratak na Net.hr