UPITAN OPSTANAK

SUDBINA SLAVONSKOG KONDITORA U RUKAMA ANTE RAMLJAKA: Hoće li Zvečevo ipak u stečaj?

Požeškom Zvečevu nedostaje glas njihova najvećeg vjerovnika Agrokora pa da mu danas prođe plan restrukturiranja. A Zvečevo je još prije osam dana tražilo odgodu upravo zbog komplikacije situacije.

Vjerovnici od Zvečeva, prvog proizvođača čokolade s rižom na svijetu, potražuju ukupno 230,58 milijuna kuna, pri čemu je 4,5 milijuna kuna osporeno. Na popisu su 324 vjerovnika, a listu predvode banke koje zajedno potražuju gotovo 71 milijun kuna. Zvečevo duguje Ministarstvu financija 15,7 milijuna kuna, a Ministarstvu gospodarstva za robne zalihe 8,7 milijuna kuna.

POZNATA HRVATSKA TVORNICA SLATKIŠA OBUSTAVILA PROIZVODNJU: Radnici u štrajku, uprava priznala: ‘Prijeti nam financijski slom’

Na popisu su i Agrokor i njegova povezana društva. Tražbine Agrokora više su od 30 milijuna kuna, Konzuma iznad 43 milijuna kuna, Velpro centra 6,6 milijuna kuna, Tiska oko 503.000 kuna te Žitnjaka 354.000 kuna.

‘Vjerujem da će prevladati zdrav razum na strani Agrokora kao najvećeg vjerovnika, da će prepoznati interes da Zvečevo nastavi poslovanje. Vjerujem da će to tako završiti i da će glasovati za plan restrukturiranja’, odgovara tportalu predstečajni povjerenik Zvečeva Milan Nakić.

Požežani pretpostavljaju da Agrokor s podrškom kasni zbog problema kojih ima u svom dvorištu i koji su im u fokusu. Ramljak, pak, prije suglasnosti treba pribaviti onu privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora.

Nakić ipak vjeruje da će sve dobro završiti jer im je u suprotnom alternativa stečaj. Agrokorove tražbine, napominje, nisu osigurane pa u slučaju stečaja nije izgledno da se bilo što namiri.

Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka Zvečevo je podnijelo početkom lipnja osječkom Trgovačkom sudu, odnosno njegovoj Stalnoj službi u Slavonskom Brodu, koji ga je dan poslije i prihvatio.

Povratak na Net.hr