Stranci počeli kupovati vikendice na Jadranu

Polako počinje buđenje tržišta nekretnina u Istri i sjevernom Jadranu. Pokretači oporavka su stranci koji uglavnom kupuju nekretnine za odmor, no interes za nekretnine srednje vrijednosti i one luksuzne još je mali.

S početkom ove godine, prema informacijama koje je dobio Business.hr iz više agencija, uglavnom s područja Jadrana, tržište nekretnina polako se i sporadično budi iz duboke krize u koju je zapalo u drugoj polovici prošle godine kada je gotovo potpuno prestala prodaja nekretnina na Jadranu.

Prvi znakovi oporavka događaju se uglavnom u Istri i sjevernom dijelu Jadrana, odnosno koncentrirani su u segmentu nekretnina za odmor.

Pokretači oporavka prije svega su stranci: pojačan interes kupaca sa zapadnoeuropskih tržišta potaknut tamošnjim naznakama gospodarskog oporavka, padom cijena jadranskih nekretnina i primjerice, jačanjem funte.

Za nekretnine srednje vrijednosti i luksuzne nekretnine još je malo interesa.

Business.hr anketirao je sedamdesetak agencija za nekretnine, uglavnom s Jadrana.

Ivo Maračić iz agencije Vitus iz Malinske na Krku ustvrdio je kako je istina da se tržište nekretnina na Jadranu polako budi, što objašnjava prelijevanjem pozitivnih rezultata u gospodarstvima zapadnoeuropskih zemalja, odakle su najčešće kupci nekretnina na Jadranu.

Josip Dobronić iz splitskog Abisa buđenje tržišta objašnjava povratkom potrošačkog optimizma u EU i jačanjem funte.

Iz Adriatic Groupa, koji okuplja nekoliko agencija za nekretnine, za Business.hr rekli su kako je istina da su stranci započeli ponovo pretraživati i kupovati, ali samo nekretnine koje su ispod cijene.

S time se slaže i Snježana Gospić iz Arx nekretnina iz Umaga, ustvrdivši kako “uglavnom klijenti traže i kupuju nekretnine do 80.000 eura”.

Ozren Brala iz zagrebačke agencije Cocos kaže da je tržište nekretnina na Jadranu živnulo zahvaljujući nižim cijenama nekretnina.

Silvija Beaković iz agencije Ciss iz Poreča rekla je da kupce najviše zanima blizina mora, stanovi manje kvadrature te poljoprivredno zemljište, uhodani vinogradi ili maslinici.

Višnja Simonetti iz agencije Habitare iz Poreča rekla je da najviše zanimanja za nekretnine dolazi od Hrvata koji žive i rade u inozemstvu te Slovenaca, Talijana i ostalih.

Za pojedine agencije, poput Euro neka iz Labina, godina je počela nizom prodaja nekretnina strancima, uglavnom Talijanima, potvrdila je za Business.hr direktorica te agencije Sonja Lilić.

Katija Zaninović Dawnay iz Balustrade Estates s Hvara upozorila je, međutim, kako je tržište još uvijek u recesiji jer srednje tržište nekretnina od 250 do 500 tisuća eura te luksuznih nekretnina nije oživjelo, piše Business.hr.

Prethodni članci:

arti-201002160054006
arti-201002150007006

Povratak na Net.hr