Premijer Andrej Plenković, najavljujući motive na hrvatskim kovanicama eura, rekao je kako je će zahvaljujući glasovima građana, na kovanicama biti i Nikola Tesla.

"Svaka zemlja ima mogućnost imati nacionalne simbole", rekao je. " Nikola Tesla je došao na temelju internetske ankete kao najpoželjniji. Izbacio je Dubrovnik i ušao u petorku".

"Prijedlozi su šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica i to bi bio koncept. Šahovnica će biti podloga, karta će biti na 2 eura, kuna na 1 euro, na 50,20 i 10 centa će biti Nikola Tesla, a na 1,2 i 5 centa bi bila glagoljica gdje će biti napisano HR", otkrio je Plenković kako će izgledati naše kovanice eura.

'Mjere prema nadležnim tijelima EU'

Na iziričito pitanje srpskog Telegrafa, ima li Hrvatska na to pravo, odgovorila je Narodna banka Srbije

"Narodna banka Srbije misli da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, ako Hrvatska postane članica Eurozone u idućem razdoblju, predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni znanstvenik tijekom svog života izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu. S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga", rekli su iz banke za Telegraf.

No ostaje pitanje što bi eventualno Srbija mogla učiniti. Nakon što država članica odabere motive, zahtjev za odobrenje podnosi se Savjetu EU, koji odobrava dizajn nacionalne strane eurokovanice ako su ispunjeni tehnički uvjeti i ako nema primjedbi drugih država članica eurozone.