Dok većina Hrvata nema ni za ono osnovno, Vlada dijeli sočne bonuse direktorima

S obzirom na lanjsku odluku Vlade o kriterijima za nagrađivanje, direktorima državnih tvrtki dosad je isplaćeno oko pola milijuna kuna stimulativnih nagrada za dobre poslovne rezultate u 2012. godini.

Od ukupno 67 tvrtki koje su u većinskom ili potpunom vlasništvu države, bonusi su isplaćeni u samo tri – u Croatia osiguranju predsjednik uprave Krešimir Starčević i član uprave Ivan Fabijančić nagrađeni su bonusima od oko 120 tisuća kuna bruto, direktor tvrtke Hoteli Plat Pero Matić nagrađen je s oko 65.000 kuna bruto, a direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić-Bakrač dobila je bonus nešto veći od 130.000 kuna neto.

U dvije državne tvrtke – ACI-ju i Luci Rijeka – još nije odlučeno hoće li nagraditi šefove, a u tri tvrtke odluke o isplati bonusa su donesene, ali novac još nije isplaćen.

Predsjednik uprave tvrtke Imperijal Rab Vlado Miš također bi trebao dobiti bonus od oko 125.000 kuna (neto), koji mu još nije isplaćen, no Miš je najavio da će sebi ostaviti samo 30 posto, a preostalih 70 posto podijeliti radnicima, piše Večernji list.

Iako su u dobiti, u Janafu bonusi neće biti isplaćeni

U Janafu je situacija malo drugačija. Predsjednik uprave Dragan Kovačević ima pravo na bonus u iznosu od 70 posto godišnje plaće (oko 140.000 kuna neto), dok bi članovi uprave Jakša Marasović i Bruno Šarićtrebali dobiti bonus u iznosu 65 posto godišnje plaće (oko 130.000 kuna neto).

No, u Janafu bonusi neće biti isplaćeni iako je dobit (nakon oporezivanja) te tvrtke u 2012. godini iznosila 94,879 milijuna kuna, što je čak 33 milijuna više od dobiti ostvarene u 2011. godini.

Povratak na Net.hr