Mogu dobiti posao kad požele, bez obzira na godine

Za razliku od Hrvatske, u kojoj velika većina poslodavaca ne želi “staru” radnu snagu, onu iznad 40 ili 45 godina, u Njemačkoj ih cijene. Ne samo da im ne smetaju njihove godine, već ulažu u edukaciju ljudi od kojih su neki ranije radili na sasvim drugačijim poslovima.

Lanac pekarnica K&U pripada koncernu Edeka trenutno zapošljava oko 5.000 radnika. S obzirom na stalni manjak radne snage, pokrenuli su projekt u kojem izobrazbu nude i starijim osobama.

Prodavačica Sabine Wagner prije dvije godine ostala je bez posla i nakon toga nikako nije mogla pronaći novo radno mjesto. Nova prilika i novi početak pružili su se ovoj 46-godišnjakinji u pekari K&U u Neuenburgu. Ovdje je započela edukaciju – školovanje za prodavačicu pekarskih proizvoda.

‘Izgradimo put’

“Mjesto su mi ponudili u Zavodu za zapošljavanje. Ideja mi se odmah svidjela i prijavila sam se”, kaže Sabine.

Pekara K&U, kao i mnoga druga poduzeća i branše u Njemačkoj već duže vrijeme se bori sa stalnim manjkom stručne radne snage. Zbog toga su prije dvije godine zajedno s njemačkim Zavodom za zapošljavanje i Društvom zanatlija, pokrenuli do sada jedinstveni projekt u Njemačkoj – “Izgradimo put”; projekt s ciljem za ovo zanimanje zainteresirati i privući ne samo one sasvim mlade, već i ljude u ozbiljnijim godinama, piše Deutsche Welle.

Dvije godine u klupama

Njihova ideja, vrlo brzo se pokazala uspješnom i primjenjivom u praksi. Prvi “učenici seniori” su se prijavili već 2010. godine. U međuvremenu u njihovim školskim klupa sveukupno sjedi 22 učenika – u dobi između 27 i 56 godina. Oni s 18-godišnjacima ne pohađaju samo nastavu, već i zajedno s njima žive; u kući pored glavne zgrade pekare, namijenjene upravo za stanovanje onih koji se nalaze u izobrazbi, odnosno uče zanat.

Godine nisu važne

“Za mene je sve to vrlo zanimljivo iskustvo. U školi učimo i puno toga što inače u nekom poduzeću ne bismo mogli naučiti”, kaže Sabine Wagner koja je u međuvremenu već položila sve pismene ispite. Za razliku od mlađih, seniori ne moraju nastavu pohađati tri, već samo dvije godine.

Razlog tome je činjenica da većina već iza sebe ima završeno neko školovanje; primjerice, prijavljuju se mnogi gastronomi ili pak frizerke. No, rijetkost nisu niti oni bez zanimanja kao ni novopridošli stranci.

“Hoćemo li nekog primiti ili ne, to odlučujemo individualno, od slučaja do slučaja, ovisno o osobi, njegovim ili njezinim sposobnostima, talentu, osobnosti”, kaže Krefft-Ebner.

Povratak na Net.hr