Kad se sve zbroji, ovoliko će nam biti skuplje režije

Poskupljenja koja smo ljetos tek blago osjetili, svom snagom doći će do izražaja u nadolazećim, hladnijim mjesecima. Podsjetimo, skuplji su struja, plin, voda i grijanje, a kad se sve zbroji, dođe se do ne baš male svote koju će trebati (dodatno) mjesečno izdvajati.

Prema izračunima temeljenim na službenim podacima javnih poduzeća, u prosjeku ćemo za struju, plin, vodu i grijanje izdvajati oko 300 kuna više nego lani. Naime, prosječni račun za plin, koji je poskupio u svibnju, u zimskim mjesecima narast će za novih 132 kune. Troškovi za struju skaču za 52 kune, a Zagrepčanima će biti viši i računi za vodu, za oko 53 kune. Ako se odobri i poskupljenje HEP Toplinarstvu, prosječni račun za grijanje bit će viši za 187 kuna, izračunao je HRT.

Nažalost, prosječna hrvatska plaća zasad ne prati dvoznamenkaste stope rasta troškova režija.

O poskupljenjima se, inače, očitovao i predsjednik Ivo Josipović, koji je poslao poruku vladajućima. “Ovo je stanje u kojem se Hrvatska mora dokazati kao socijalna država. Prema tome, socijalna politika mora biti takva da pokaže solidarnost prema onima kojima je najteže. Ona mora biti fokusirana, po mom sudu i zaista moramo učiniti sve da svaki naši građanin može normalno živjeti, bez obzira na ova poskupljenja”, kazao je Josipović.

Povratak na Net.hr