Stvarno?

RAST KOJI TO NIJE: Milanović se pohvalio izvješćem Svjetske banke

Predsjednik Vlade Zoran Milanović ocijenio je u utorak da najnovije izvješće Svjetske banke o lakoći poslovanja “Doing Business 2016”, pokazuje kako je Hrvatska dobro mjesto za poslovanje, a da je uz to ostala socijalna država.

“U posljednje četiri godine skočili smo s 85. na 40. mjesto od 190 država svijeta, što je dobro”, rekao je Milanović, koji je danas u posjetu Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Dodao je kako je Hrvatska postala dobro mjesto za poslovanje, ali da je ostala socijalna država koja se brine za slabije.

Međutim, iako je prije nekoliko godina Hrvatska doista bila na 85. mjestu u izvještaju “Doing Business”, Svjetska je banka promijenila metodologiju, tako da već u prošlogodišnjem izvještaju je Hrvatska bila na 39. mjestu. Više o izvještaju Svjetske banke pročitajte ovdje: “DOING BUSINESS”: Hrvatska je 40. zemlja na svijetu po uvjetima poslovanja, tvrdi Svjetska banka!

Brutalne države

“Ima država koje su dobre za biznis, ali su brutalne za svoje državljane dok je Hrvatska balans, jedna ravnoteža” izjavio je. Poručio je kako mu je cilj da Hrvatska u sljedeće četiri godine na ljestivici Doing Business uđe među 10 država Europe i 20 država svijeta.

U izvješću “Doing Business 2016.”, napravljenom prema novoj metodologiji, Hrvatska je zauzela 40. mjesto među 189 zemalja svijeta obuhvaćenih izvješćem. Prošle je godine, prema novoj metodologiji, bila 39. Drugim riječima, pali smo za jedno mjesto.

Najveći napredak Hrvatska je ostvarila u kategoriji međunarodne trgovine te području izvršenja ugovora, dok najviše zapinje u izdavanju građevinskih dozvola.

EUROPSKA KOMISIJA DIJELI HRPU LOVE: Uz 80 milijardi eura, daju dodatna sredstva malim i srednjim poduzećima

SDP OBEĆAVA: Veću minimalnu plaću, duži porodiljni i naknadu do 5.000 kuna

Povratak na Net.hr