Rađa se megatvrtka sa 60.000 zaposlenih i prihodom od 7 milijardi kuna

Predsjednik nadzornog odbora Pivovarne Laško Vladimir Malenkovič potvrdio je kako je donesena odluka kojom se pristaje na prodaju dionica Mercatora koncernu Agrokor. Riječ je o 8,43 posto dionica Mercatora.

Slovenske Finance objavile su da je Agrokor potpisao ugovor, no iz te se kompanije još nisu službeno oglasili.

Prodajni konzorcij koji je prethodnih tjedana zajedno pregovarao o uvjetima pod kojima će koncern Agrokor kupiti njegovih 53 posto dionica najvećeg trgovačkog lanca uključuje Novu Ljubljansku banku, skupinu Pivavarna Laško, Novu Kreditnu banku Maribor (NKBM), Gorenjsku banku, financijsku tvrtku Prvi faktor – Faktoring, Banku Koper, Hypo Alpe-Adria banku, Nacionalnu financijsku tvrtku (NFD), Banku Celje i NFD holding. Vrijednost je oko 450 milijuna eura, piše Večernji list.

Osma najveća kompanija ukupno

Preuzimanjem Mercatora Ivica Todorić je stvorio poslovno carstvo od 60 tisuća zaposlenih s ukupnim godišnjim prihodom od 7 milijardi kuna. Bit će to najveća sektorska kompanija u srednjoj i istočnoj Europi te osma najveća ukupno.

”To je veliki poduzetnički pothvat i čestitam Agrokoru i svima koji su sudjelovali u procesu. Konsolidacija se događa svuda u Europi i to nije ništa novo. No prerano je govoriti o detaljima jer se još ne znaju uvjeti, no logika Agrokora u poslovnom smislu je dobra”, kaže vlasnik Atlantika Emil Tedeschi.

Povratak na Net.hr