Računica je neodrživa, ni rebalans nas neće spasiti!

Iako ministar Šuker još uvijek ne želi priznati, stručnjaci su složni da se uskoro mora posegnuti za rebalansom državnog proračuna – prvim i proljetnim. Ne dođe li do promjene ekonomske politike, deficit će biti dvostruko veći od planiranog.

Dok ekonomisti upozoravaju da državni proračun ne ‘drži vodu’ te da nam je potreban hitan rebalans, ministar financija Ivan Šuker je optimističan i nakon što su mu na stol stavljeni podaci o izvršenju proračuna za prva dva mjeseca, po kojima je deficit premašio tri milijarde kuna, a prihodi od kriznog poreza podbacili.

Šuker se ne da smesti ni pred stranim kreditorima koji mu pušu za vratom. Prošlog tjedna dospjela je obveznica u iznosu od 500 milijuna eura, a ponedjeljak, 8. ožujka obveznice u iznosu tri milijarde kuna.

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/03/08/0896006.htmlDa situacija nije nimalo sjajna dalo se iščitati iz onog što je izrekao u emisiji Otvoreno u ponedjeljak navečer, no ipak ministrov zaključak je bio – proračun je dobro i ne treba nam rebalans. Bar ne, kako je rekao, u iduća dva do tri mjeseca.

Godine bez rebalansa u Hrvatskoj nije bilo, a podsjetimo, u 2009. imali smo čak tri. Zašto ministar još uvijek ne želi priznati da ćemo i 2010. imati reprizu, kad je u državnoj blagajni rupa već poprilično velika?!

Analitičar Ante Babić kaže da je sasvim jasno da treba ići u rebalans proračuna. Podsjeća da se na neodrživost državnih financija upozoravalo otkako je proračun predstavljen, a s obzirom da su prihodi prilično podbacili, smatra da će deficit ove godine biti i do 10 milijardi kuna veći od službenog planiranog deficita, koji iznosi 8,6 milijardi kuna.

“Uopće ozbiljno ne shvaćam ministra kada govori da ne treba rebalans, rebalansa će biti”, kaže Babić navodeći da je Šuker i prošle godine govorio da je rebalans opasan, pa je na kraju demantirao sam sebe.

U reformi je spas

“Reforme koje će se raditi nisu lake, one su dalekosežne i ne mogu se raditi preko noći, ali ne mogu se oteti dojmu da je sve sporo”, kaže Hrvoje Stojić, glavni analitičar Hypo banke. Ni za Stojića nema dvojbe da je nužan rebalans proračuna te da ćemo imati ‘proljetni rebalans’, no ističe da nije pametno inzistirati na njegovu datumu, nego da je važno da se napravi kvalitetan rebalans.

“Kredibilitet fiskalne politike sastoji se u tome da rebalansa bude što manje”, kaže Stojić podsjećajući na loše iskustvo iz prošle godine, kada su se rebalansi radili na brzaka i kada se Vlada izblamirala politikom ‘svaki tjedan rebalans jedan’.

Procjenjuje da je Šuker, očito, učio na pogreškama te da čeka izvještaj za prvi kvartal i konkretne brojke, koje će pokazati koliki će biti podbačaj od prihoda i koliki će biti nužni rezovi.

Stojić smatra da Vladi neće biti nimalo lako u provođenju reformi. To potvrđuje prošlotjedni izlazak seljaka na ceste, a kako predviđa Stojić, do kraja godine bit će sličnih epizoda, kada se drugim interesnim skupinama bude pokušalo redefinirati prava. Ukoliko ne bude promjene ekonomske politike, Stojić procjenjuje da će deficit na razini 2010. doseći oko 17 milijardi kuna.

Potrošnja pada, proračun tanji

Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG Splitske banke, upozorava da još uvijek ništa nije učinjeno kako bi se smanjila javna potrošnja.

“Još kada je donesen proračun za 2010., upozoravalo se da će se i ove godine nastaviti pad ekonomske aktivnosti, koji će generirati padom potrošnje kućanstava, koja imaju najveći utjecaj na punjenje proračuna kroz PDV i trošarine. S druge strane, rashodi i dalje rastu zbog nepovoljne strukture javne potrošnje. Već se više od godinu dana govori da se mora smanjiti javna potrošnja, a to se još nije dogodilo”, kaže Šantić.

Ocjenjuje da će se za rebalansom sigurno posegnuti u prvoj polovici godine, najvjerojatnije na kraju prvog ili početkom drugog kvartala.

Šantić zaključuje da je važno da rebalans proračuna ne bude tehničke prirode, nego da rezultira promjenama u strukturi javne potrošnje, tim više što je već sada jasno da će prihodi na godišnjoj razini pasti.

Prethodni članci:

arti-201003050381006
arti-201003080569006
arti-201003020634006

Povratak na Net.hr