DEREGULACIJA TRŽIŠTA

PROLJETNA ČESTITKA POTROŠAČIMA: Od 1. travnja znatno će poskupjeti plin za kućanstva

Dok se iz Vlade čuju proturječne informacije o cijeni električne energije koja bi, po jednima trebala rasti, a po drugima ne, manje nejasnoća ima oko cijene plina. A ona će svakako porasti nakon 1. travnja kada se posve liberalizira tržište tog energenta za kućanstva u Hrvatskoj.

U proteklih godinu dana cijena plina na tržištu veća je za 15-ak posto od regulirane cijene, ali stručnjaci zasad ne želi prognozirati koliki bi mogao biti rast, piše Jutarnji list.

IZNENAĐUJUĆI IZRAČUN: Evo koliko u 6 godina poskupjela struja i plin u odnosu na druge države EU

Cijena plina porasla za 70 posto

Rast cijene plina nedavno je novinarima potvrdio Pavao Vujnovac, čelni čovjek grupacije Energia naturalis, u čijem je sastavu Prvo plinarsko društvo.

“U zadnjih godinu dana cijena plina porasla je 70 posto. Općenito, očekujemo rast cijene plina u idućoj plinskoj godini u odnosu na današnje stanje”, kazao je Vujnovac pozdravljajući odluku o deregulaciji tržišta plina kroz prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina.

PLINARA STRAŠI POTROŠAČE KOJI ŽELE PRIJEĆI KONKURENCIJI: Neobični dopisi stigli na adrese Zagrepčana

Zakon štiti građane od prekomjernih cijena

Tim se zakonom, među ostalim, omogućava provedba natječaja za određivanje opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina koji će odrediti maksimalnu cijenu plina za kućanstva kako bi se građani zaštitili od prekomjernih cijena.

Usto se ukida i obveza proizvođača plina da cjelokupnu proizvedenu količinu prije svega ponude opskrbljivačima koji plinom opskrbljuju kupce na području Hrvatske.

To znači da će Ina, kao domaći proizvođač plina, od sada moći prodavati proizvedeni plin bilo kojoj tvrtki, a ne kao do sada isključivo HEP-u pod uvjetima koje je regulirala država.

ANALIZA EKONOMSKOG INSTITUTA: U proteklih osam godina struja je poskupjela 25, a plin čak 60 posto

 

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr