Predlažu drugačiji pristup za konačan izlazak iz dugova

Iako će mnogi kao strategiju izlaska iz minusa ili zatvaranja dugova savjetovati dužnicima da prvo otplate kredite ili račune na koje im ide najveća kamata, što je i najlogičniji pristup, novo istraživanje pokazuje da je drugačiji pristup učinkovitiji.

Tako barem tvrdi David Gal, profesor marketinga na Kellogg School of Management u SAD-u, jedan od autora studije objavljene u američkom časopisu Journal of marketing research. Studija provedena na 4.200 osoba u dugovima pokazala je da se prvo valja usredotočiti na otplaćivanje najmanjih dugova. Rješavanje tih manjih zaostataka otvara veće šanse za sveukupan izlazak iz crvenog, piše Huffington Post.

“Nije bitna količina novca koju ste otplatili. Bitna je količina računa ili kredita koje ste otplatili. To je najbolji pokazatelj hoće li se osoba izvući iz dužničkog ropstva”, piše Gal.

Ovakvu strategiju izlaska iz dugova Amerikanci nazivaju snowball metodom, odnosno metodom ‘snježne grude’, jer gradi samopouzdanje i motivaciju dužnika, baš kao što se snježna gruda kotrljanjem pretvara u sve veću i veću grudu.

Neki financijski savjetnici, poput Davea Ramseyja, preporučaju upravo ovu metodu jer je izvlačenje iz dugova jednako psihološka, koliko i financijska bitka.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr