Poskupljenje dopunskog ili ne? Ministar šumom, HZZO drumom

Ministar zdravlja Rajko Ostojić gostovao je u emisiji Veto na Jabuci TV i komentirao današnji zdravstveni sustav, kojim ni on sam, kaže, nije zadovoljan. Priznao je i da mora povećati cijene participacija i dopunskog osiguranja jer su daljnje uštede nužne za dobrobit svih. No, HZZO je odmah reagirao i poslao priopćenje kojim demantira poskupljenje dopunskog osiguranja.

”Ozbiljno razmišljamo, gotovo sam uvjeren da moramo povećati trenutne participacije od 10 kuna, ali i cijene polica dopunskog osiguranja. Došlo je vrijeme da se to mora napraviti, peta je godina recesije i moramo i na ovaj način uštedjeti u bolničkom sustavu. Razmišljamo da to sve vratimo na staro, kako je prije bilo”, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić u emisiji Veto na Jabuci TV.

Na ministrove tvrdnje ubrzo je reagirao HZZO koji tvrdi kako poskupljenja neće biti.

”Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ne planira poskupljivati cijenu police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Za sve kategorije osiguranika jedinstvena cijena police koju smo uveli u listopadu 2013. godine ostaje 70 kuna.

Ova jedinstvena cijena police osigurava stabilno financijsko poslovanje dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a”, navodi se u priopćenju.

Ostojić je u gostovanju potvrdio da je prošla godina završena u debelom minusu, s novih 1,1 milijardu kuna duga u zdravstvu, te da su prisiljeni naći načine da još uštede.

I ministar razočaran

Iskreno je priznao da je današnji zdravstveni sustav u Hrvatskoj lošiji nego što je očekivao i obećavao prije dvije godine kad su došli na vlast.

”To je kamen koji nosim na leđima. Napravili smo tek 65 posto onoga što smo obećali u zdravstvu u Planu 21. Možda nismo imali hrabrosti za neke teže poteze i reforme na početku mandata. Najveći problem su liste čekanja. Nismo ih smanjili do sredine 2012. godine za pola kao što smo obećali, danas su one četiri puta veće, mahom zbog štrajka liječnika i na tome moramo ozbiljno poraditi”, rekao je Ostojić.

Komentirao je i štrajk liječnika, te rekao da je u štrajku napravljeno na desetke tisuća manje operacija, pregleda i pretraga, te da se nada da će štrajk i dalje biti u mirovanju nakon subote i sastanka Hrvatskog liječničkog sindikata.

Odluka o jeftinim lijekovima nije dobra

O preporuci HZZO-a o prepisivanju najjeftinijih generičkih lijekova za pacijente, Ostojić je rekao da postoji temeljna presumpcija kako ta odluka nije dobra.

”Moji pravnici su mi jasno rekli da postoje neke zakonske i podzakonske kontradikcije, u smislu tržišnog natjecanja i ostalog. Jesu li u pravu pokazat će inspekcijski nadzor nad HZZO-om, čije rezultate očekujem idući tjedan”, rekao je Ostojić.

Povratak na Net.hr