Počinje hitno tiskanje eura za spas eurozone

Tiskanje eura i njegovo ubrizgavanje u sustav bez povlačenja već prisutnog na tržištu, može se očekivati u roku od mjesec dana.

31.7.2012.
14:01

''Europska središnja banka preplavit će tržišta novcem. Ali hoće li to dugoročno biti dobro, tek ćemo vidjeti. Takvi potezi mogu voditi prema rastu inflacije'', izjavio je financijski stručnjak Fidel Helmer.

Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi je prošli tjedan izjavio da je spreman učiniti sve kako bi spasio euro. Do sada je Europska središnja banka smanjila ključnu kamatnu stopu na rekordno nisku razinu od 0.75%, kupila oko 211 milijardi eura obveznica od problematičnih članica eurozone, snizila kriterije za jamstva povrata duga svojih dužnika te kreditirala banke eurozone s bilijun eura.

Rujan će biti mjesec eskalacije krize

''Mario Draghi je stjeran u kut. Na njega se sada gleda kao na spasitelja cijele eurozone jer politički igrači ne reagiraju onako brzo kako tržišta žele. Monetarna akcija vidi se kao najbrži način sprečavanja kolapsa'', poručio je ekonomski analitičar Michael Gayed.

Više naznaka o idućim potezima Europske središnje banke bit će u četvrtak, kada se održava njezin mjesečni sastanak. Sve analize upućuju na to da će rujan biti mjesec eskalacije krize, piše HRT.

Ekonomski pokazatelji članica eurozone sve su lošiji, a izvor dodatnog pritiska mogla bi postati i Njemačka. Ondje će 12. rujna ustavni sud odlučiti je li zakonito da ta zemlja stabilizacijskim mehanizmima eurozone trajno novčano pomaže financijski problematičnim članicama.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali