PLIN JEFTINIJI OD TRAVNJA Evo koliki bi vam mogao biti novi iznos na racunu

Plin bi u travnju mogao pojeftiniti oko sedam posto. Kada sezona grijanja vec zavrsi, mogao bi biti 25 lipa povoljiniji po kubicnom metru.

Kako nesluzbeno doznaje RTL, cijena kubicnog metra plina od travnja bi se mogla smanjiti za 25 lipa – na 3,36 kuna. Prosjecno hrvatsko kucanstvo, s godisnjom potrosnjom od 1.300 kubika, time bi ustedjelo 325 kuna.

Trebalo je to uciniti u zimskom periodu

Bivsi potpredsjednik Vlade, koji je svojedobno amenovao poskupljenje plina od 22 posto, tvrdi da se gradanima moglo olaksati ranije, odnosno vise. Podsjeca da je cijena nafte, uz koju je vezana cijena plina, donedavno bila u slobodnom padu.

“Nije bilo nikakvih razloga da cijena plina u zimskom periodu, kad je to najvaznije za hrvatske gradane, ne bude niza. To sto se to najavljuje danas, znaci da su se desili ekstraprofiti. Sto se mene tice, propustena je sansa, i jos uvijek se moze ispraviti da se retroaktivno smanji cijena plina”, izjavio je Radimir Cacic.

Koliko je prostora za nize cijene plina koje najavljuje ministar gospodarstva, u Energetskoj regulatornoj agenciji jos se nisu izjasnili. No cini se da ce ustede gradanima donekle umanjiti novi dokument koji ondje spremaju.

Imamo li uopce razloga za slavlje?

Traje i javna rasprava o Metodologiji koja predvida obracun dvije, umjesto dosadasnje jedne mjesecne naknade za plin.

“Prijedlogom Metodologije mijenja se nacin izracuna fiksne mjesecne naknade, na nacin da se u izracun iste dodaje fiksna mjesecna naknada za opskrbu plinom”, priopceno je iz HERA-e.

A kada se u konacnu racunicu umijesaju i lokalni distributeri, odnosno gradske plinare, tesko da ce gradani imati razloga za slavlje.

Povratak na Net.hr