Play ponuda

Potrošio tisuću kunu, a uštedjet će do 8.500!

shimmer fallback
5.2.2014.
13:46
Play ponuda

Bio­Meiler toplana na biomasu u dvorištu obiteljske kuće Pierra Bossharda prva je mini toplani na bio masu za kućanstvo u Hrvatskoj, javlja portal Croenergo.eu.

Pierre Bosshard, Švicarac koji dvadeset godina živi u Karlovcu, pojasnio da je uz pomoć armaturne mreže i kartona položio u krug savitljive cijevi duljine 280 metara ukupne zapremine 110 litara vode, a oko njih je približno 18 prostornih metara sječike (drvene biomase) koja će, zbog procesa truljenja, biti topla. Ukupni trošak bio je oko tisuću kuna, a ta će mu investicija kroz idućih 18 mjeseci omogućiti da kontinuirano ima toplu vodu i uštedi ukupno 5.700 do 8.500 kuna i doprinese smanjenju zagađenja okoliša.

Bosshard je kazao da u Europi ima oko 200 ovakvih postrojenja, malih, ali i znatno većih. Njemu je poznat primjer hotela sa dvadeset soba koje se griju na ovakav Bio-Meiler ili mini toplanu. Razlika je samo u tome što je njihov humak promjera osam metara i visok 3,5 metara, dok je karlovački promjera 3,4 metra, te visok 1,8 metara.

Uz preduvjet da biomasa ima dovoljno vlage i zraka u idućih će 18 mjeseci kroz proces truljenja razvijati temperaturu od oko 70 stupnjeva Celzijevih. Tu temperaturu na sebe preuzimaju cijevi i voda koja kroz njih teče i ona u kuću ulazi zagrijana na oko 42 stupnja Celzijeva.

Štapnim toplomjerom Bosshard je pokazao da je samo desetak centimetara od vanjskog oboda sječike temperatura bila 13 stupnjeva, a na dubini od trideset centimetara 27,8 stupnjeva, iako je temperatura u Karlovcu bila blizu ništice.

Što se cijena biomase tiče, ona kao otpad može biti besplatna, no ako se i kupuje u vidu granja još je uvijek 2,4 puta jeftinija od lož ulja, 1,9 puta od plina, 1,6 puta od drvenih peleta, a od te biomase nakon 18 mjeseci ostaje još i prvoklasni humus za vrt. Nakon što elektrani istekne rok, humus se koristi za vrt, a u dvorištu gradite novu elektranu. http://www.croenergo.eu/Karlovac-Otvorena-prva-mini-eko-toplana-u-Hrvatskoj-19662.aspx

Play ponuda
Play ponuda