FOTO/VIDEO: Lutka koju jednostavno morate kupiti

Vijest o tome kako bi “normalna” Barbie trebala izgledati postala je viralna i objavljena je svuda u svijetu. A sada bi, zahvaljujući crowdfunding kampanji, mogla postati i stvarnost.

Lutkica za djecu s realističnim tjelesnim proporcijama mogla bi uskoro postati stvarnost. Umjetnik Nickolay Lamm u srpnju je prošle godine napravio verziju Barbie lutke na 3D printeru bazirani na realističnim mjerama normalne 19-godišnjakinje. Vijest o tome kako bi “normalna” Barbie trebala izgledati postala je viralna i objavljena je svuda u svijetu. Lutka Barbie već je godinama na udaru kritika da djeci nameće sliku nestvarnog ideala ljepote, zapravo potpuno izobličenog, pretankog tijela.

A sada bi, zahvaljujući https://www.lammily.com/average-is-beautiful kampanji, realistična lutka mogla postati i stvarnost i stići u trgovine. Lamm je krenuo skupljati novac od širokih narodnih masa za početak proizvodnje lutkice koja bi se, nadajmo se, mogla uskoro naći u rukama djece diljem svijeta.

Lutkicu je nazvao Lammily, ali će nadajmo se, bude li krenula u proizvodnju naći neko bolje ime. U e-mailu Huffington Postu Lamm je napisao kako takve lutke trenutno nema na tržištu. Dizajnirana je tako da ima pokretne zglobove, koljena i noge, kao i njezina konkurencija, te prirodni, nježni make up i ležernu garderobu.

“Većina lutkica na tržištu je odjevena poput princeza ili u nešto naglašeno otkačeno”, rekao je Lamm za Huffington Post. “Htio sam da Lammily nosi odjeću kakvu možete naći u običnoj trgovini.”

Kaže da lutka cilja podjednako na roditelje i na djecu – poruka o izgledu tijela namijenjena je roditeljima, dok će se djeci jednostavno svidjeti lutkica koja je zabavna za igru.

Lamm je na samom početku crowdfunding kampanje, a već je prikupio više od deset tisuća dolara od potrebnih 95 tisuća. Možemo mu jedino reći: sretno!

//www.youtube.com/embed/OfQu8pq0kok

Povratak na Net.hr