Ovo su zadnji dani eura kakvog znamo!

Do siječnja će doći do velikih promjena koje bi dugoročno mogle imati utjecaj na život eurozone.

23.11.2011.
11:07
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''Ovo su zadnji dani eura kakvog znamo'', procjena je analitičara švicarske banke Credit Suisse. No, analitičari snažnog financijskog švicarskog carstva ne tvrde da to znači i raspad eurozone, a ni Europske unije.

Švicarci tvrde da je sigurno da će do siječnja doći do velikih promjena koje bi dugoročno mogle imati utjecaj i na život eurozone. Poručili su da nitko neće biti pošteđen posljedica svega onoga što se sada događa, čak niti Njemačka, te poručuju da će se trebati okrenuti racionalnom ponašanju u bankarskom sektoru.

Dramatična situacija bit će potencirana kada se na financijskom tržištu osjete sve posljedice krize u Italiji, Španjolskoj i Portugalu, a nije isključeno da će Francuska i Njemačka vrlo skoro početi jače osjećati posljedice sadašnje krize. Zato će europski političari sljedećih tjedana morati donijeti značajne odluke koje će odrediti i budućnost europskog zajedništva i ujedinjenja.

Je li to put do uništenja Europe?

Olli Rehn tako poručuje da će Bruxelles intenzivno pratiti što se događa u Italiji. Rehn ima i težak zadatak uvjeriti Nijemce da su euroobveznice najbolji izbor koji osigurava sigurnost eurozone, piše Vjesnik.

''Ovo je put do uništenja Europe'', poručuju, pak, neki njemački političari i poduzetnici, reagirajući na prijedloge o obveznicama. Iznose se brojke koje, barem kako su ih posložili Nijemci, pokazuju negativni učinak, a kada bankari u Švicarskoj šalju alarmantne podatke, stanje je sigurno još gore nego što se na prvi pogled čini.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali