Obrtnici u Hrvatskoj oprez, ne nasjedajte na ovakve ponude jer će vas skupo koštati

Ovih dana obrtnici dobivaju ponude da budu uvršteni u poslovni adresar European Business Number, direktno na svoju adresu. No, iz Hrvatske obrtničke komore upozoravaju da način poslovanja onih koji podatke prikupljaju i adresar objavljuju nije sasvim u skladu s dobrim poslovnim običajima, u što su se uvjerili obrtnici koji nisu pažljivo čitali ponudu.

“Upozoravamo naše članove obrtnike da u slučaju da im pristigne ovakva vrsta obrazaca i ponuda, izrazito pažljivo prouče njihov sadržaj te da se u slučaju nepotpunog razumijevanja stranog jezika i onoga što im se nudi obrate nekoj stručnoj osobi za pomoć.

Potpisom i ovjerom ponude daje se izjava volje o prihvaćanju ponudu i narudžbi za uvrštavanje u adresar po ponuđenoj cijeni i uvjetima. Stoga ne potpisujte i ne šaljite dobiveni obrazac natrag pošiljatelju ako niste sigurni da želite naručiti i platiti objavu vaših podataka u ponuđenom adresaru”, stoji u priopćenju Hrvatske obrtničke komore.

Nije u skladu s dobrim poslovnim običajima

HOK napominje da u europskim zemljama postoji i objavljuje se više vrsta poslovnih adresara tj. baza podataka o poslovnim subjektima i njihovoj djelatnosti s kontakt podacima (adresa, telefon, telefaks, web stranica i e-mail adresa). Oprez je potreban iz razloga što način poslovanja onih koji podatke prikupljaju i adresar objavljuju nije sasvim u skladu s dobrim poslovnim običajima, u što su se uvjerili oni obrtnici koji su ne čitajući pažljivo dostavljenu ponudu ispunili i ovjerili tražene podatke.

Ponuda se često dostavlja na engleskom jeziku, a pripremljena je na način da se traži od obrtnika da u svrhu objave kontakt podataka u adresaru upiše svoje podatke ili da potvrdi odnosno ispravi podatke koji mu se navodno dostavljaju na provjeru, ističu u HOK-u

Obratite pažnju na mala slova, naknade su visoke

U uvodnom dijelu takve ponude se navodi da je objava podataka pod određenim uvjetima besplatna, najčešće ukoliko obrazac ostane neispunjen ili neovjeren. U drugom se dijelu traži ovjera unesenih podataka potpisom i pečatom obrtnika, pri čemu je manjim slovima iznad mjesta za potpis i pečat navedeno da tim potpisom i ovjerom obrtnik naručuje objavu svojih podataka, što predstavlja naplatnu uslugu i to za nekoliko godina unaprijed. Naknade su relativno visoke i iznose nekoliko stotina eura godišnje.

“Ukoliko se obrazac prijave ne prouči dobro, vrlo je lako upasti u zabludu i naručiti uslugu koju se nije željelo. Obrazac ima sve karakteristike ponude za sklapanja ugovora, pa se njegovim potpisivanjem i ovjerom ta ponuda prihvaća što za posljedicu ima sklopljeni ugovor o objavi podataka u adresaru za određenu naknadu. Takav ugovor formalno je uredan i izuzetno je teško kasnije ga raskinuti ili poništiti”, upozoravaju iz HOK-a.

Povratak na Net.hr