POSTOJI I CRNO TRŽIŠTE

NOVO SVJETSKO BLAGO: Ovo postaje najvrjedniji resurs, nakon nafte i vode

Voda i nafta dobile su konkurenta. Uskoro će uz njih i pijesak postati najvrjedniji resurs na svijetu. Njegova potražnja, naime, toliko raste da već postoji crno tržište pijeska.

Pijesak je novi resurs oko kojeg će se u budućnosti voditi ratovi, piše Newsweek.rs navodeći kako potražnja za njim toliko raste da se već pojavilo i crno tržište. Potvrđuje to i slučaj Jamajke gdje je mafija odgovorna za eroziju tla, a nalazišta pijeska čuvaju naoružani ljudi.

Pijesak se u građevinske svrhe koristi još od starog Egipta, a danas je nezaobilazan u različitim proizvodnjama i poslije vode on je najviše korišten prirodni materijal.

BUDUĆNOST SU OBNOVLJIVI IZVORI: Nafta će biti gotovo besplatna

Godine 2014. njegova proizvodnja je iznosila 196 milijuna tona, a primjerice tržište pijeska u Sjedinjenim Državama lani je bilo teško 8,7 milijardu dolara.

Loše za plaže diljem svijeta

Potražnja za pijeskom je neravnomjerno raspoređena na svijetu. Kina je u protekle četiri godine potrošila više pijeska nego Sjedinjene Države u cijelom prošlom vijeku, a i peta je na listi uvoznika na svijetu. Čak i Ujedinjeni Arapski Emirati su uvezli pijeska u vrijednosti 456 milijuna dolara.

Ipak, eksploatacija pijeska ima negativan odraz na prirodu, jer su plaže diljem svijeta, u razdoblju od 1968. do 2008., erodirale 40 metara. Stoga stručnjaci upozoravaju da bi bi se pijesak trebao koristiti puno pažljivije.

Povratak na Net.hr