U prvih devet mjeseci ove godine najveći hrvatski osiguravatelj ostvario je značajan gubitak od 184,2 milijuna kuna. Tvrtka je rezervirala novac za isplatu otpremnina 500 zaposlenika u sklopu programa zbrinjavanja koji se provodi od ovog tjedna.

Croatia osiguranje je u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarilo značajan gubitak od 184,2 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Lani je u istom razdoblju poslovalo s dobiti od 66,4 milijuna kuna. Kompanija je u prva tri ovogodišnja kvartala zabilježila i pad bruto zaračunatih premija od 8,1 posto, na 2,3 milijarde kuna, pri čemu je značajniji pad ostvaren u premijama neživotnih osiguranja.

Na pad bruto zaračunatih premija najviše utječu autoosiguranja, ujedno i najveći osiguravateljski segment, u kojem se osiguravatelji za korisnike na tržištu nakon liberalizacije bore rušenjem cijena, što profit u industriji dovodi u ozbiljnu opasnost.

Međutim, iako na gubitak Croatia osiguranja utječe smanjenje prihoda od premije, značajniji utjecaj ima raščišćavanje bilance poduzeća nakon što je rovinjska Adris Grupa preuzela većinsko vlasništvo u kompaniji.

Kreću otkazi za 500 zaposlenika

U raščišćavanju bilance Uprava Croatia osiguranja, koju od svibnja vodi Sanel Volarić, provela je reviziju vrijednosti nekretnina, otpisala ulaganja za koja ne postoji realna mogućnost povrata, povećala je pričuve za neistekle rizike te rezervirala novac za isplatu otpremnina 500 zaposlenika u sklopu programa zbrinjavanja koji se provodi od ovog tjedna.

Do kraja ove godine bit će dovršeno restrukturiranje

Restrukturiranje najvećeg domaćeg osiguravatelja, prema dosadašnjim izjavama novih lidera kompanije, trebalo bi biti dovršeno do kraja ove godine, a većina troškova koji u ovoj godini dovode kompaniju u gubitak iduće se godine ne bi trebali ponavljati.