RBA ANALIZA

SPAS JE U SEZONI: Najniža stopa nezaposlenosti od 2009. godine

Prema posljednjim podacima DZS-a stopa registrirane nezaposlenosti zabilježila je pad i četvrti mjesec zaredom spustivši se na 16,1% u lipnju, što predstavlja najnižu stopu nezaposlenosti od studenog 2009. godine, stoji u RBA analizi.

Na nižu stopu nezaposlenosti u lipnju upućivali su i prethodno objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojima je broj nezaposlenih osoba na kraju lipnja niži za 15.308 što je 5,6% manje u odnosu na prethodni mjesec (-14,7% godišnje).

Pad registrirane stope nezaposlenosti u lipnju (za 1 pb na mjesečnoj te 2,2 pb na godišnjoj razini) posljedica je uglavnom uobičajenih sezonskih kretanja, odnosno približavanja vrhunca
turističke sezone što pozitivno utječe na mjesečne promjene broja nezaposlenih.

Pad broja aktivnog stanovništva

Iako je stopa nezaposlenosti u lipnju pala na najnižu razinu od studenog 2009. smatramo da je ona i dalje razmjerno visoka odražavajući pritom efekte dugotrajne krize ali i strukturne slabosti hrvatskog tržišta rada koje su postajale i u razdoblju prije krize (kad je minimalna stopa nezaposlenosti bila na razini blago iznad 12%).

Međutim, posljednje podatke o kretanju stope nezaposlenosti treba uzeti s izvjesnim oprezom, obzirom da je u lipnju broj izišlih iz evidencije radi zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti zabilježio pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (9,9% odnosno 4,1%). Istovremeno, Hrvatska bilježi kontinuirani dugogodišnji trend pada broja aktivnog stanovništva koji je krajem svibnja spušten na 1.612 milijuna (što je 8,8% ili 156 tisuća manje u odnosu na isti mjesec 2008. godine).

Svakako ohrabruju posljednji pokazatelji iz turističkog sektora te je za očekivati da će stopa nezaposlenosti u srpnju i kolovozu uobičajeno donijeti niže stope registrirane nezaposlenosti, no po završetku središnje turističke sezone očekujemo ponovni povratak velikog dijela sezonskih radnika u status nezaposlenih, navodi se u RBA analizi

RBA analiza/Danas.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr