Ništa od poreza na imovinu do 2013.!

‘Bit ćete iznenađeni kako se sve može fino posložiti’, poručuju iz vladajuće koalicije očito zadovoljni onim što spremaju vezano uz smanjenje proračuna. No, među brojnim najavljenim potezima, čini se, neće biti onog vezanog uz porez na imovinu. Barem ne do iduće godine!

Iako je ministar financija Slavko Linić kazao kako će porezna reforma, koja obuhvaća i porez na nekretnine, biti gotova s 1. srpnjem, čini se da se građani ipak još ne trebaju bojati novog poreza. Barem ne još ove godine. Neslužbeno se to doznaje i od izvora bliskih vladajućima.

PDV najizglednije na 25 posto

“Porez na imovinu trebao bi ići zajedno s novim zakonom o decentralizaciji, koji bi na jedinice lokalne uprave prenio veće dužnosti iz socijalne, zdravstvene i školske sfere. Većim prihodima od poreza na imovinu jedinicama lokalne uprave bilo bi omogućeno adekvatnije financiranje tih javnih usluga, tako da treba vremena da kvalitetno pripremimo taj projekt koji je zahtjevan u osmišljavanju i provedbi na više razina. To će se vjerojatno dogoditi iduće godine, no za sada je još prerano govoriti o tome”, izjavio je sugovornik Slobodne Dalmacije blizak vladajućoj koaliciji.

U Kukuriku koaliciji još uvijek ne žele potvrditi uvođenje više stope poreza na dodanu vrijednost, ali se sve više razmišlja u smjeru da se osnovna stopa PDV-a poveća s 23 na 25 posto. Na snazi ostaje i odluka o smanjenju poreza na reinvestiranu dobit, kao i ona o oporezivanju dividende.

Sjeći će se dodaci na plaću

“Kako bi zaštitili male dioničare, porez na dividendu bit će neoporeziv za primanja po toj osnovi od 30 tisuća do 50 tisuća kuna, još trebamo utvrditi tu granicu”, neslužbeno je poručeno iz vladajuće koalicije.

Kukuriku u smanjivanju proračuna za 5 milijardi kuna ne planira rezati plaće javnih i državnih službenika, ali planira uštedjeti milijardu kuna na raznim dodacima plaći u tim sektorima. Ne otkrivaju kako planiraju uštedjeti još četiri milijarde.

“Bit ćete iznenađeni kako se sve može fino posložiti”, ustvrdio je sugovornik Slobodne.

Povratak na Net.hr