Ogromna greška u pravilniku

NEVJEROJATAN PROPUST: Evo kako račune za grijanje možete smanjiti na JEDNU STOTINU!

Inženjer matematike Aleksandar Hatzivelkos s Veleučilišta u Velikoj Gorici objavio je na svome blogu gotovo nevjerojatnu grešku u Pravilniku o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju koji je na snazi od 1. rujna. Ako je u pravu, računi za toplinsku energiju trebali bi se korisnicima koji su ugradili razdjelnike smanjiti za 99 posto!

Zvuči nevjerojatno da bi ministarstvo gospodarstva napravilo takvu pogrešku, no nije nemoguće. Kako, naime, piše Hatzivelkos na svome blogu, stvar je u pažljivom čitanju sitnih slova. Pravilnik, naime, sadrži jedan matematički nepismeno složen stavak koji omogućava svim građanima Republike Hrvatske koji u stanovima imaju ugrađene razdjelnike topline, plaćanje sto puta manjega računa od dosadašnjih iznosa.

Hatzivelkos ističe da se ne šali i kaže, “ako ste do sada plaćali račun od 500 kuna, sada bi ga trebali platiti 5 kn.”

Hatzivelkos piše da u članku 9. stavak 2. i članku 10. stavak 2. (članci koji propisuju način obračuna potrošene toplinske energije koje možete pogledati ovdje) propisuje se da

formula-obrac48dun

Veličina UR iz stavka 1. ovoga članka može iznositi najmanje 50%, a najviše 90%.

To znači da je vrijednost veličine UR, broj između 0,5 i 0,9.

Na temelju toga se određuju veličine US i UPOV, koje prema Pravilniku moraju biti jednake 100%-UR.

Dakle te veličine su brojevi između 0,1 i 0,5.

Potom se u formulu za obračun alociranog dijela energije uvrštavaju ti brojevi: dakle vrijednosti ne veće od 1, i formula daje iznos energije 100 puta manji od dosadašnjeg.

Naime, Ministarstvo gospodarstva, koje je autor ovog pravilnika, je zamislilo kako se umjesto UR u formulu treba uvrštavati broj između 50 i 90. No stavkom 2, i njegovom matematički nepismenom formulacijom, UR su definirali kao POSTOTAK, tj. pridružili su mu 100 puta manju brojčanu vrijednost.

Sve što potrošači s ugrađenim razdjelnicima trebaju napraviti je kontaktirati svog opskrbljivača i insistirati da im se obračun provede u skladu sa propisanim pravilnikom, tj. uvrštavanjem brojčanih vrijednosti za UR, US i UPOV koje su sve manje od 1. Ukoliko odbiju, kontaktirajte odvjetnika, budući vam račun za grijanje nije obračunat prema zakonski važećem pravilniku, zaključuje Hatzivelkos na svome blogu.  Na svom Facebook profilu dopisao je da bi netko baš trebao dići tužbu, čisto “da teatar apsurda dovedemo do krajnosti”.

Poslali smo upit Ministarstvu gospodarstva i očekujemo da se javi. I to hitno.

OPET ĆE ZAGRIJATI: Vakula u dugoročnoj prognozi otkrio kakva će biti jesen i zima

SMRZNUTI GRAĐANI PITAJU: Kada će krenuti grijanje?

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr