Nakon Uskrsa nas čeka veliko poskupljenje hrane

Cijene nekih proizvoda nakon podizanja PDV-a već su skočile, međutim poskupljenja goriva, struje, plina… utjecat će na podizanje cijena osnovnih namirnica kao što su kruh, meso, mliječni proizvodi… Ta nas poskupljenja, kažu stručnjaci, očekuju nakon Uskrsa.

Iako do značajnijeg rasta cijena još uvijek nije došlo, uskoro će se upravo to dogoditi. Naime, dobit trgovaca na malo od 2008. do danas pala je za 44,4 posto, a prihodi za 8 posto. S obzirom na to i najavljen rast cijena nafte, plina vode i struje, ubrzo će uslijediti i porast cijena kruha, mesa, mlijeka…

Glavni ekonomist Splitske banke SG Zdeslav Šantić siguran je da će rast cijena goriva i struje, ali i komunalnih usluga i transporta, te nepovoljni lanjski uvjeti proizvodnje generirati snažne inflatorne pritiske, koji će, kad je riječ o hrani, biti viši od očekivane godišnje inflacije od 3,2 posto.

Neki proizvodi već skuplji

Neki proizvodi zbog dobavljača i višeg PDV-a već su poskupjeli. Riječ je primjerice o Kraševim proizvodima (10 posto), proizvodima Dukata i Vindije (do 5 posto), kozmetike i deterdženata nekih proizvođača i do 17 posto.

Prema riječima predsjednika Ceha trgovaca HOK-a Borisa Vukelića, poskupljenja su već sada Hrvate natjerala u kupovinu preko granice. Bez obzira što neki trgovci zbog zaliha još nisu digli cijene, kraj slovenskih 8,5 posto PDV-a, talijanskih 12 ili bosanskohercegovačkih 17 posto, računica je jasna.

Drago Munjiza, direktor konzultantske kuće Jakov Viktor, kaže da je nepodizanje cijena zbog većeg PDV-a moguće dok traju zalihe i dok se dio sredstava za marketing koristi zajedno s dobavljačima, kojima se brani dizanje cijena. No, sadašnja će situacija, tvrdi Munjiza, trajati samo do poslije Uskrsa, najdulje do 1. svibnja, piše Večernji list.

“Na cijene goriva, koje ovise o svjetskom tržištu, Vlada ne može previše utjecati, a nužno je i usklađenje cijena struje u RH s onima u EU”, tvrdi dodajući da će se rast i jednih i drugih morati ugraditi u cijenu proizvoda. S obzirom na to i PDV, cijene će u 2012. porasti još minimalno 5 posto.

Povratak na Net.hr