Na stan vrijedan 100.000 eura godišnje plaćate 15.000 kuna?

Porez na imovinu čije je uvođenje Vlada odgodila za travanj iduće godine trebao bi se plaćati po stopi od dva posto. Informacija je to ‘procurila’ iz Banskih dvora nakon što je ministar Linić izjavio da oni koji imaju više nekretnina moraju i više doprinositi javnim potrebama.

Porez na imovinu koji se uvodi od 1. travnja sljedeće godine plaćat će se po stopi od dva posto. Piše to Novi list pozivajući se na izvore iz Vlade.

Ta će se stopa obračunavati na vrijednost nekretnine, ali će država taj iznos naplaćivati samo za objekte koji se ne koriste. To znači da bi porez na stan čiju vrijednost porezna uprava procijeni na sto tisuća eura godišnje iznosio oko dvije tisuće eura, odnosno 15 tisuća kuna.

Što ako ga iznajmljujete?

U slučaju da vlasnici odluče iznajmiti stan na osnovnu stopu dobit će popust od 80 posto, odnosno plaćat će porez po stopi od 0,4 posto. Tako će porez na stan u vrijednosti 100 tisuća eura godišnje iznositi oko 400 eura, odnosno tri tisuće kuna.

Dodajmo svemu da je ministar Slavko Linić u petak izjavio kako građani koji imaju više nekretnina moraju i više pridonositi društvu i javnim potrebama. “Tko je štedio i stekao pet stanova taj je bogat i on mora više pridonositi za javne potrebe koje danas iz svojih plaća podmiruju radnici”, kazao je Linić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr